Intervju

Tegeltija: Možemo se uspješno boriti protiv kriminala

Tegeltija: Možemo se uspješno boriti protiv kriminala
Tegeltija: Možemo se uspješno boriti protiv kriminala

Očuvanje nezavisnosti pravosuđa, te brže i efikasnije procesuiranje ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala prioriteti su Milana Tegeltije, novoizabranog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

Tegeltija kategorično odbacuje optužbe da je čovjek lidera SNSD-a Milorada Dodika i građanima i političarima poručuje da će pravosuđe ispuniti njihovu želju da se više radi na procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala.

NN: Šta će sve biti Vaši prioriteti u radu?

TEGELTIJA: Očuvanje dostignutog nivoa nezavisnosti pravosuđa je osnovni zadatak Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Podjela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku je od ključne važnosti za demokratizaciju društva. U demokratskom društvu nema prostora za pričanje o previše nezavisnosti pravosuđa. Ostali prioriteti su efikasnost i smanjivanje broja predmeta. Radićemo na ubrzanju procesuiranja ratnih zločina i ubrzanju i efikasnosti procesuiranja korupcije i organizovanog kriminala. Unaprijedićemo u VSTS proces izbora i imenovanja sudija i tužilaca u cilju njegove maksimalne objektivizacije kako bismo dobili najbolje kandidate na pozicijama za koje raspisujemo konkurse.

NN: Hoćete li Vi biti nezavisni? Pitam zbog medijskih navoda da ste "čovjek Milorada Dodika"?

TEGELTIJA: Ti medijski navodi nisu samo tvrdnja o upitnosti moje nezavisnosti. Ta tvrdnja je degradacija svih sudija iz 30 sudova u RS koji su glasali za mene, a njih je većina. To je degradacija i svih sudija i članova VSTS, koji su po definiciji najautoritativniji članovi pravosudne zajednice, a glasali su za mene, a takvih je većina. Prema tome, ako se govori o pitanju moje nezavisnosti, govori se o pitanju nezavisnosti cijelog sudstva. Nema govora da sam Dodikov ili bilo čiji čovjek i da sam ovdje došao po bilo čijem nalogu jer bi to po sadašnjim propisima bilo nemoguće izvesti.

NN: Izjavili ste da će sudije i tužioci imati Vašu snažnu podršku da se prihvate ozbiljnog posla u borbi protiv korupcije i kriminala. Zar dosad nisu imali dovoljnu podršku?

TEGELTIJA: Ta će podrška biti jača i usmjerenija. U moru aktivnosti koje provodi VSTS, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je bila samo jedna od njih, a težište je stavljeno na procesuiranje ratnih zločina. Mi ćemo, uporedo sa ratnim zločinima, staviti fokus na predmete organizovanog kriminala i korupcije, što podrazumijeva jačanje potencijala pravosudnih institucija kako bi se efikasnije mogle nositi s tim problemom.

NN: Šta znači Vaše obećanje da ćete uraditi sve da političari ubuduće manje pričaju o pravosuđu?

TEGELTIJA: Pravosuđe će, pod vođstvom VSTS-a, učiniti sve da suzi prostor za kritike o procesuiranju ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala. Dobronamjerni i pošteni političari zbog naših rezultata imaće manje razloga da nas kritikuju. Oni nepošteni i nedobronamjerni političari neće biti u prilici da bilo koga kritikuju, jer će, ako postoji razlog, zakonski osnov i dokaz oni "završiti" tamo gdje im je mjesto. Pošto su političari često pričali o potrebi većeg angažmana pravosuđa u borbi protiv korupcije, mislim da će im u vremenu koje dolazi ta želja biti ostvarena.

NN: Smatrate li dobrim sadašnji način izbora sudija i tužilaca putem VSTV-a i kako gledate na prijedloge da se parlamenti direktno uključe u izbor?

TEGELTIJA: I u postojećem sistemu, koji obezbjeđuje nezavisnost izbora nosilaca pravosudnih funkcija, spekuliše se pitanjima ko je čiji čovjek. Zamislite šta bi bilo u zemlji kakva je BiH da to rade parlamenti?! U ovakvoj zemlji je vrlo kontraproduktivno sudije i tužioce izvesti izvan postojećeg načina izbora.

NN: Šta mislite o prijedlogu da ubuduće VSTV ocjenjuje sve sudije i tužioce, uključujući i predsjednika Suda BiH, što dosad nije bilo moguće?

TEGELTIJA: Moj stav je da svi nosioci pravosudnih funkcija, bez obzira na kojem su nivou i na kojoj su funkciji, moraju biti ocijenjeni za svoj rad i tu ne smije niko biti izuzetak. Osnovno mjerilo vašeg rada je ocjena. Ocjena rada je usvojena i kao kriterij napredovanja sudija i tužilaca u njihovoj karijeri, pa čak i za rukovodioce institucija. Ne treba dozvoliti da bilo ko u pravosudnoj strukturi ne bude ocjenjivan i smatram da ocjenjivanje treba vršiti VSTS.

NN: Kada pravosuđe BiH može riješiti problem starih sudskih predmeta?

TEGELTIJA: Pravosuđe u BiH je, u pogledu efikasnosti, učinilo značajan rezultat. Prošle godine je godinu završilo sa 455.000 neriješenih predmeta, koji nisu komunalne prirode, a primilo je oko 520.000 novih. To znači da je zaostatak pravosuđa već sad manji od jednogodišnjeg priliva novih predmeta.

Ratni zločini su balast koji opterećuje pravosuđe BiH. Poduzećemo sve da to brže rješavamo. Razgovarao sam s glavnim tužiocima tužilaštava BiH, RS, FBiH i Brčko distrikta da bi se učinili maksimalni napori na ispunjavanju svih zadataka iz Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Činjenica je da oni neće biti ispunjeni u roku i da nismo učinili dovoljno. Zato moramo uraditi što više da se predmeti što prije završe. Dobio sam podatak da je Tužilaštvo BiH od početka ove godine do danas podiglo 19 optužnica za ratne zločine, a cijele prošle godine 23 optužnice. Glavni tužilac Tužilaštva BiH očekuje da će do kraja godine biti podignuto minimalno 50 optužnica za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije