Intervju

Vesko Drljača za NEZAVISNE: Nikad nismo predlagali smanjenje penzija

Vesko Drljača za NEZAVISNE: Nikad nismo predlagali smanjenje penzija
Vesko Drljača za NEZAVISNE: Nikad nismo predlagali smanjenje penzija

Vlada FBiH tek treba da odluči u kojem smjeru će se rješavati pitanje uvezivanja staža radnika privatnih preduzeća, ne samo većinski državnih za koje je u izradi zakon, a nakon analize koliko novca za to treba.

Rekao je to u intervjuu Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, u pisanim odgovorima.

"Radni tekst zakona je sačinjen i pri izradi je uzeta u obzir činjenica da je Vlada FBiH dala zaduženje da se radnim tekstom obuhvati uvezivanje staža radnicima većinski državnih firmi. Kada je riječ o uvezivanju staža radnicima privatnih preduzeća, razmatra se mogućnost analize kojom će se prije svega vidjeti kolika bi sredstva bila potrebna za tu namjenu, te će tačniji podaci o broju radnika i finansijskim sredstvima biti prezentirani Vladi, koja će donijeti konačnu odluku u kojem smjeru će se ići s rješavanjem navedenog pitanja", tvrdi Drljača.

On je kazao da je do sada rješenje o reprezentativnosti zatražilo samo Udruženje poslodavaca komunalne privrede FBiH, za šta postupak još nije okončan, a nakon što je Vlada FBiH ukinula reprezentativnost Udruženja poslodavaca FBiH koje bi trebalo da bude jedan od potpisnika opšteg kolektivnog ugovora.

Podsjetio je da će se o izmjenama i dopunama Zakona o radu raspravljati u redovnoj parlamentarnoj proceduri, "a ne po hitnom postupku, kako je ranije bilo najavljeno".

NN: Imali ste sastanak sa predstavnicima penzionera zbog, kako tvrdite, pogrešne interpretacije Vašeg dopisa Zavodu PIO. Možete li zaista garantovati penzionerima da penzije u FBiH neće biti smanjene?

DRLJAČA: Na sastanku je jasno ukazano kako Vlada FBiH i Ministarstvo nisu nikada razmatrali niti predlagali smanjenje penzija, već su stava kako se mora zadržati dostignuti nivo penzija i osigurati njihova blagovremena isplata. U tom cilju je potrebno da sve nadležne institucije iskažu svoje zalaganje kako ne bi došlo do smanjenja penzija.

NN: Zatražili ste od Zavoda PIO primjenu člana zakona koji podrazumijeva da se visina penzije određuje svaki mjesec u skladu sa prikupljenim sredstvima, i to je izazvalo strah. Možete li pojasniti takav zahtjev?

DRLJAČA: Ministarstvo je zatražilo od Zavoda PIO da sačini konkretan plan mjera i aktivnosti koje bi imale za cilj stabilizaciju sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, te primjenu važećih propisa. Zakonima je jasno utvrđena nadležnost i postupanje Upravnog odbora PIO/MIO koji ima obavezu i odgovornost da održi fiskalni balans zavoda, te ne stvara obaveze prema korisnicima. U provedbi takvih aktivnosti nije potreban stav Vlade, odnosno Ministarstva. Organi Zavoda PIO/MIO moraju usmjeriti energiju na sačinjavanje konkretnih mjera i aktivnosti na osiguranju finansijske stabilnosti penzijskog sistema.

NN: Koliko godina će trebati da se uveže staž radnicima?

DRLJAČA: Postoji veliki broj ljudi koji imaju ispunjene uslove za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ali ta prava ne mogu ostvariti zbog neplaćenih doprinosa. Riječ je oko 65.000 ljudi, dok njih 25.000 zaključno s 2015. godinom ima ispunjene uslove za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. U narednim godinama broj osoba koje budu ispunjavale uslove će padati. Vlada je u prijedlogu budžeta za ovu godinu predvidjela 52 miliona KM, a procjene su da za realizaciju cjelokupnog finansiranja doprinosa u narednim godinama, na minimalnu osnovicu, treba oko 453 miliona KM.

NN: Kada očekujete da će se početi sa prvim uvezivanjem staža?

DRLJAČA: U odnosu na prvobitni plan donošenja Zakona o uvezivanju radnog staža, rok za donošenje zakona je prolongiran radi uzimanja u obzir svih aspekata i osiguranja sredstava za finansiranje. Očekujemo da će Parlament FBiH o istom odlučivati u prvoj polovini ove godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije