Obrazovanje

Ambasada SAD prezentovala programe stipendija

Ambasada SAD prezentovala programe stipendija
Ambasada SAD prezentovala programe stipendija

BANJALUKA - Studenti i akademsko osoblje Univerziteta u Banjaluci danas su se na Šumarskom fakultetu upoznali sa mogućnostima obrazovanja, stipendiranja i stručnog usavršavanja u Americi, koje je predstavila Ambasada SAD u BiH.

Adriana O'Flanagan, koordinator akademske razmjene u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da se program razmjene odnosi na srednje škole, diplomske, postidiplomske, postdoktorske studije i specijalizacije.

 Dodala je da je sponzor programa razmjene Ambasada SAD u BiH.

"Imali smo mnogo talentovanih studenata i učesnika sa Banjalučkog univerziteta i biće nam drago da vidimo i više aplikanata iz Banjaluke", rekla je O'Flanaganova.

Pojasnila je da su uslovi prije svega da studenti budu u stanju da studiraju u Americi na traženom nivou. Potrebne su dobre ocjene i jasna vizija šta žele napraviti svojim odlaskom u Ameriku. Pored toga, bitna je i privrženost da stečenim iskustvom doprinesu svojoj zajednici po povratku iz SAD.

Dodala je da je od 2000. godine bilo više od 1.500 učesnika iz BiH koji su bili na akademskim razmjenama u SAD.

Marijana Kapović-Solomun, prodekan za naučnoistraživački rad Šumarskog fakulteta, podijelila je svoje pozitivne utiske stipendiste u trajanju od pola godine na Univerzitetu u Misuriju, gdje je otišla kao viši asistent.

"Sistem školovanja je drugačiji u odnosu na naš, intenzivnija je interakcija sa mentorom i profesorima. Prostor za istraživanje i razvoj naučnoistraživačkih projekata i ideja je više podržan od strane države i Univerziteta u odnosu na situaciju u kojoj se mi nalazimo", rekla je Solomunova.

Biljana Antunović, prorektor za međunarodnu i univerzitetsku saradnju Univerziteta u Banjaluci, rekla je da oni koji odu jednom na ovaj program odlaze često, jer shvataju prednosti programa.

"To je jedno ne samo profesionalno, nego i životno iskustvo, jer se na taj način obogaćujemo i u profesionalnom i ličnom smislu. Pored toga, uglavnom se uspostave dobre relacije sa institucijama na koje se odlazi", rekla je Antunovićeva.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije