Obrazovanje

Bošnjački đaci iz Vrbanjaca ponovo na instruktivnoj nastavi

Bošnjački đaci iz Vrbanjaca ponovo na instruktivnoj nastavi
Bošnjački đaci iz Vrbanjaca ponovo na instruktivnoj nastavi

KOTOR-VAROŠ - Bošnjački đaci iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši danas su, na početku još jedne školske godine, ponovo krenuli na instruktivnu nastavu, umjesto na nastavu u školskim klupama sa svojim vršnjacima srpske nacionalnosti u školi u Vrbanjcima.

Nastojanja roditelja bošnjačkih đaka da se dođe do kompromisa po njihovom zahtjevu da djeca uče nacionalnu grupu predmeta nisu naišla na podršku kod nadležnih u Republici Srpskoj.

Predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović izjavio je danas da je razočaran jer se nije uspio postići dogovor da se njegova i djeca drugih bošnjačkih roditelja u Vrbanjcima vrate na nastavu u područnu školu u tom kotovarškom naselju.

“Djeca u svemu ovome najviše gube”, upozorava još jednom Smajlović.

Nada  se i vjeruje da će u narednom periodu ipak doći do rješenja ovog višegodišnjeg problema.

“Nadamo se da će nadležni u resornom ministarstvu RS”,  naći volje da ponovo razgovaramo i nađemo kompromis”, dodao je Smajlović.

Iako su bili pristali da se jezik koji uče bošnjački učenici uvede u knjižice kao „jezik bošnjačkog naroda“, od toga su, uoči početka nove školske godine, odustali u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Smjalović ne zna razlog za taj potez, ali apelira na dogovor kako djeca ne bila najveće žrtve ovog problema.

U RS je danas počela nastava u školskoj 2015./2016.godini, u svih 187 osnovnih i 92 srednje škole, 88 javnih i četiri privatne.

U osnovnim i srednjim školama nastavu će pohađati oko 137.000 učenika, od čega oko 94.000 u osnovnim školama i oko 43.000 učenika u srednjim školama.

U Kotorskom danas prazne školske klupe

Učenici OŠ "Milan Rakić" u povratničkom naselju Kotorsko, kod Doboja, danas se nisu našli u školskim klupama, a razlog tome je nepoštivanje njihovog Ustavom zagarantovanog prava na korištenje maternjim jezikom.

Podsjećanja radi, njihovi roditelji su na kraju prethodne školske godine odbili primiti svjedočanstva svoje djece, u kojima je u rubrici za maternji jezik umjesto bosanskog upisan nepostojeći "bošnjački" jezik.

Danas su oni, zajedno sa svojom djecom bojkotovali ispred škole i to prije početka školskog zvona, odbijajući da prihvate nepostojeći jezik koji im se nameće.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije