Obrazovanje

Mnogi đaci ostaju van upisne kvote

 Mnogi đaci ostaju van upisne kvote
Mnogi đaci ostaju van upisne kvote

BANJALUKA - Da upis u srednju školu postaje prava muka za đake, pokazuje i to što nakon Medicinske škole i Gimnazije u Banjaluci, gdje su mjesta popunjena u terminu prvog upisnog roka, sada u drugom terminu mjesta nema za sve ni u Ekonomskoj i Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla".

Takođe i srednja Tehnička škola u Banjaluci je u drugom terminu prvog roka ispunila upisnu kvotu i formirala 17 odjeljenja, pa drugog upisnog roka neće ni biti.

Rezultati za drugi upisni termin u školama u RS danas će biti poznati, a škole koje budu imale još mjesta raspisaće naredne sedmice julski rok.

"Za drugi termin imali smo slobodnih 67 mjesta, a za tri dana konkurisalo je više od 160 učenika, tako da će ih biti dosta koji neće biti primljeni. U prvom terminu upisali smo 125 učenika koji su imali preko 60 bodova", rekao je Vojislav Popović, direktor Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u Banjaluci.

U ovoj školi kažu da postoji mogućnost proširenja odjeljenja za po dva učenika u odnosu na sadašnji broj, prema kojem odjeljenje čine 24 učenika.

U Ekonomskoj školi kažu da su u prvom terminu već upisali 112 učenika, a da mjesta ukupno ima za oko 220 učenika.

"U drugom terminu junskog upisnog roka dokumenta je predalo oko 157 učenika, od kojih je većina dokumenta predala prvog dana upisa", rekla je Nada Vulić, direktorka Ekonomske škole, naglašavajući da oko 60 učenika neće moći da prime.

Ona dodaje da će biti učenika koji će biti odbijeni sa velikim brojem bodova, a da su dokumenta predali u prvom terminu, bili bi primljeni.

"To nisu nužno đaci koja nisu primljeni u Gimnaziji ili Medicinskoj, već jednostavno iz nekih razloga nisu predavali dokumenta u prvom terminu", rekla je direktorka.

I pored mogućeg proširenja razreda za po dva učenika siguran višak je oko 40 učenika koji neće biti primljeni u ovu školu.

Jedna od budućih srednjoškolki koju smo zatekli u drugom terminu kako predaje dokumenta u Ekonomskoj školi kaže da joj očekivanja nisu velika jer je kao vrlo dobar učenik morala da čeka drugi termin za upis, a ako ne bude primljena, upisaće se u privatnu srednju školu.

U Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci mjesta još ima.

"U devet odjeljenja imamo još 32 mjesta, a planiramo da upišemo ukupno 224 učenika. Smatram da ćemo popuniti i ta mjesta jer dosta učenika nije primljeno u Elektrotehničku školu, Ekonomsku, Medicinsku i Gimnaziju", rekao je Boris Spasojević, direktor ove škole.

U Gimnaziji "Sveti Sava" iz Prijedora od planiranog upisa 120 učenika upisano je 112 učenika, a od resornog ministarstva zatražili su da zbog velike zainteresovanosti upišu dva odjeljenja opštog smjera.

Srednjoškolski centar "Janja" kod Bijeljine ima još mjesta za upis budućih srednjoškolaca pa će raspisati i drugi upisni krug.

"Upisujemo četiri odjeljenja, a najviše slobodnih mjesta ima u odjeljenju trgovaca 22, dok za tehničare ima 25 mjesta'', rekla je Nada Golijanin, direktorica škole.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da razmatraju pristigle zahtjeve srednjih škola u vezi s proširenjem upisnih lista, te da će nakon uvida u stanje u skladu sa zakonom ustanoviti gdje je moguće odobriti proširenje i u kojem obimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije