Obrazovanje

Mrtva trka za indekse na medicini

 Mrtva trka za indekse na medicini
Mrtva trka za indekse na medicini

BANJALUKA - Na fakultetima dva javna univerziteta u Republici Srpskoj prijavljeni kandidati danas polažu prijemni ispit koji je presudan za njihovo dalje školovanje i željenu buduću karijeru.

S naoštrenim umom, olovkama, ali i neizostavnom tremom više od 4.800 mladih iz RS od devet časova počinje da rješava testove.

Da li će biti primljeni na studije, zavisi od broja bodova na prijemnom ispitu te uspjeha tokom srednjoškolskog obrazovanja. Rezultati će biti objavljeni 1. jula, a upis kandidata vršiće se od 6. do 10. jula.

Sudeći prema broju prijavljenih kadidata, najveća zainteresovanost je za studije medicine, gdje broj prijavljenih - oko 970 na dva javna fakulteta, skoro za duplo premašuje broj odobrenih mjesta za upis. 

Prema podacima studentskih službi Univerziteta u Banjaluci, u petak do 10 časova na 3.380 mjesta predviđenih konkursom za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2015/2016. godini prijavilo se 2.958 kandidata.

Na studijske programe 15 fakulteta i dvije akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu u petak do 12 časova konkurisala su 1.853 kandidata, a konkursom je raspisan prijem 2.928 budućih studenata.

Najveće interesovanje budući studenti u Istočnom Sarajevu pokazali su za studijske programe Medicinskog fakulteta u Foči - 365 kandidata, a broj raspoloživih mjesta je 155. Slijedi Filozofski fakultet u Palama sa 253 kandidata.

Na Ekonomskom i Pravnom fakultetu ove godine u Banjaluci ipak je manje prijavljenih kandidata od broja mjesta, a suprotan odnos je na Elektrotehničkom i Medicinskom fakultetu.

Na Medicinski fakultet prijavila su se 504 kandidata na 215 mjesta, a na Elektrotehničkom (ETF) 277 kandidata za 246 mjesta. Sa druge strane, na Ekonomskom fakultetu je 206 prijavljenih, a slobodnih je 305 mjesta, a na Pravnom prijavljeno je 245 kandidata, a predviđeno je 410 brucoša.

Simo Jokanović, prorektor za nastavu Univerziteta u Banjaluci, istakao je da je na ETF-u u Banjaluci najveći interes za studijski program računarstvo i informatika jer je to poziv budućnosti, a na Medicinskom za studije medicine, gdje je čak 305 kandidata na 70 mjesta.

Prema njegovim riječima, ove godine povećena je zainteresovanost i za studije matematike i fizike, koji su deficitarna zanimanja.

"Kada bih ja ponovo upisivao studije, odabrao bih fiziku i bavio bih se kosmičkom fizikom! To je veoma privlačno", dodao je Jokanović.

On je dodao da je ipak dosta mali broj kandidata na Rudarskom fakultetu u Prijedoru, gdje se prijavilo 13 svršenih srednjoškolaca na 40 mjesta, a na Tehnološkom 75 iako je otvoreno 185 mjesta.

Jokanović navodi da kandidate uvijek pred prijemni ispit prati i trema, te im poručuje da je bitno da budu smireni i skoncentrisani.

"Nije moguće da svi ostvare svoje snove i upišu željeni studijski program, ali vjerujem da će najveći broj njih to ostvariti", istakao je on, te dodao da će biti organizovan drugi upisni rok na studijima u kojima sva mjesta ne budu popunjena u prvom.

Borivoj Obradović, predsjednik Unije studenata Republike Srpske, istakao je da su svršeni srednjoškolci ove godine pokazali ipak razum, jer ih je dosta više zainteresovano za fakultete koji školuju deficitarna zanimanja na tržištu rada.

Obradović ističe da je očekivana zainteresovanost za studije medicine s obzirom na potražnju za medicinskim kadrom u inostranstvu.

"Medicinski fakultet u Banjaluci ranije je predložio da studenti koji prođu na prijemnom ispitu, a ostanu ispod crte upisne kvote, imaju mogućnost da upišu fakultet po ekonomskoj cijeni studija, od 3.000 i 4.000 KM", rekao je Obradović. On je dodao da je još neizvjesno da li će ovaj prijedlog biti usvojen i kolika će biti ta cijena studija.

Na ispitu zadaci s pripremne nastave

Borivoj Obradović, predsjednik Unije studenata Republike Srpske, poručuje kandidatima koji izlaze na prijemni ispit da nemaju razloga za tremu ukoliko su išli na pripremnu nastavu i učili iz brošura s fakulteta.

"Na većini fakulteta ono što je bilo na pripremnoj nastavi bude i na prijemnom ispitu", istakao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije