Obrazovanje

Za rekonstrukciju škola izdvojeno više od 1,7 miliona KM

Za rekonstrukciju škola izdvojeno više od 1,7 miliona KM
Foto: Vlada KS | Za rekonstrukciju škola izdvojeno više od 1,7 miliona KM

SARAJEVO - Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota - Muminović je na sastanku sa direktorima osnovnih i srednjih škola dodijelila odluke o odobravanju sredstva za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola na području kantona, u ukupnom iznosu od 1.730.000 KM.

Za ova sredstva mogle su aplicirati sve škole u Kantonu Sarajevo, čime je dostupnost sredstava učinjena transparentnim.

„Različiti su projekti ovdje u pitanju, negdje je sanacija toaleta, negdje izgradnja lifta s pristupnom rampom, neke škole mijenjaju podne obloge, neke mijenjaju rasvjetu, jedan dio škola unapređuje školsko dvorište, i slično. Mi se radujemo što ukupno dodjeljujemo više od 1,7 miliona KM iz budžeta za ove projekte. Osim ovoga, svaka škola je već drugu godinu zaredom u svom budžetu dobila sredstva za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje, tako da osim ovih sredstava, škole takođe imaju svoja sredstva putem kojih realizuju tzv. male efektivne projekte, jer svaka škola zna šta im je potrebno. Nisu to mala sredstva koja su dodijeljena u školama, najniži dodijeljeni iznos za tu svrhu je 30.000 KM, a naravno neke škole su u zavisnosti od broja djece, kvadrature, starosti objekta dobile i znatno veća sredstva“, izjavila je ovom prilikom resorna ministrica Hota-Muminović. 

Direktorica Treće gimnazije Sarajevo Amra Čolić izrazila je zadovoljstvo što u protekle tri godine Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo daje kontinuiranu podršku i otvara nove mogućnosti za razvoj učenika, te navela neke od najznačajnijih projekata realizirane u saradnji s resornim Ministarstvom.

„U protekle tri godine smo zaista dobili priliku da, uz dobru saradnju sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje i uvaženom ministricom Hota-Muminović, obezbijedimo bolje uslove u našoj školi. Kao što možete vidjeti, trenutno radimo rekonstrukciju na našem objektu, radimo fasadu, utopljavanje objekta, sanaciju krova i zamjenu prozora. Ove godine su nam po apliciranju odobrena sredstva za sanaciju osam toaleta za učenike u školi. U protekle tri godine opremili smo kabinete informatike koji se koriste na smjeru informacionih tehnologija. Uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje, ostvarili smo i međunarodnu saradnju koju imamo sa školom u Japanu, tako da su učenici naše škole prošle godine dobili priliku da otputuju u Japan, a i mi smo ugostili goste iz Japana. Takođe smo dobili priliku da pošaljemo naše najbolje učenike na Međunarodnu STEM olimpijadu koja se održava u Holandiji. To su sve pozitivni primjeri koji našim učenicima i svima nama daju nadu da iza nas stoje ljudi koji vjeruju u budućnost, koji žele ulagati u bolje obrazovanje. Nadam se da će to podstaći naše učenike da ostanu u Bosni i Hercegovini i da svi radimo za bolje uslove u našim školama“, kazala je direktorica Čolić.

Sastanku realizovanom u Trećoj gimnaziji Sarajevo, prisustvovali su direktori 25 škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije