Obrazovanje

Cijela stipendija ode za prevoz

Cijela stipendija ode za prevoz
Cijela stipendija ode za prevoz

BANJALUKA, PRIJEDOR - Dok se lokalne zajednice u RS ovih dana utrkuju u raspisivanju konkursa za studentske stipendije, te njihovom promocijom, budući akademski građani ogorčeni su iznosima jer sa troškovima studiranja istovremeno ne raste i podrška koju dobijaju.

Analizama se bavio Predrag Govedarica, potpredsjednik Unije studenata RS, koji je potvrdio da pojedine opštine na mjesečnom nivou daju toliko "mršave" iznose da ih oni potroše za prevoz iz grada stanovanja do mjesta studiranja ili, pak, za kupovinu udžbenika.

"Imamo primjere nekoliko opština gdje su stipendije ispod 100 maraka, pa čak i onih koji studente pomažu sa 50 KM na mjesečnom nivou. I 100 maraka jednom studentu ne znači ništa, to je samo kap vode u moru, i ne može da podmiri ni nabavku udžbenika", naglasio je Govedarica.

On je istakao da, pritom, pojedine opštine nemaju potpisan ugovor sa stipendistima, već uplaćuju "kako i kad hoće".

"Još jedna stvar je evidentna: čak i kada se potpišu ugovori, kasni se s isplatama. Zamislite nekoga ko dobije 50 maraka! Imate opštine koje ne odbiju nijednog studenta, pa im isplaćuju linearno, u skladu sa sredstvima kojim raspolažu. Bolje da ne dajete nekom stipendiju, nego da date 50 ili 70 maraka", upozorio je Govedarica.

Davaoci stipendija kažu da sredstva planiraju u skladu sa svojim mogućnostima. U većini slučajeva, pokazala je analiza "Nezavisnih", riječ je o iznosu od 100 maraka.

Štaviše, prema podacima koji su nam dostavljeni iz pojedinih opština, srezan je iznos na koji studenti i đaci mogu da računaju.

"Opština Prnjavor je u prošloj godini isplatila ukupno 240.000 KM na ime stipendija za 319 učenika i studenata, u devet mjesečnih rata. Budžetom za 2015. godinu planirana su sredstva za stipendije učenika i studenata u iznosu od ukupno 180.000 KM. U narednom periodu očekuje se raspisivanje javnog poziva", kazali su u opštini Prnjavor.

Studentima opštine Modriča isplaćuju stipendije u mjesečnom iznosu od 100 KM, s tim da se za 30 odsto uvećava studentima koji su u prethodnoj godini studija položili sve ispite i postigli uspjeh osam i više.

"Konkursna procedura je okončana u decembru prošle godine. Počevši od ovog januara, biće uplaćeno 10 stipendija za tekuću godinu, osim jula i avgusta", precizirala je Alenka Savić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Modriča.

Opština Čelinac će u ovoj godini iz svog budžeta dodijeliti 75 stipendija. Još nije poznato koliki će biti iznosi. U 2014. godini studentska je iznosila 110, a đačka 60 maraka.

U tekućoj akademskoj godini grad Banjaluka će dodijeliti 415 stipendija studentima prvog ciklusa na visokoobrazovnim ustanovama. Studente, njih 63, koji stipendije dobiju po uspjehu, te njih 296 koji podršku dobiju na osnovu socijalnog statusa, očekuje po 130 maraka.

Po 250 KM biće dodijeljeno onim studentima, njih 56, koji studiraju deficitarne programe, pojašnjavaju nadležni u banjalučkoj Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije