Obrazovanje

Cvijanović: Srpska institucionalno pomaže stipendiste

Cvijanović: Srpska institucionalno pomaže stipendiste
Cvijanović: Srpska institucionalno pomaže stipendiste

BANJALUKA- Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je zadovoljna činjenicom da je Republika Srpska institucionalno pomogla stipendistima Fonda "Dr Milan Јelić" u postizanju njihovih uspjeha i rezultata.

"Zadovoljna sam što smo razvili mehanizam, koji nije najbolji i savršen, ali jeste mehanizam da sistemski djelujemo i da budemo dio tog uspjeha", istakla je Cvijanovićeva, obraćajući se učesnicima Petog foruma stipendista "Dr Milan Јelić" u Banjaluci.

Cvijanovićeva je napomenula da je jedna stvar postići uspjeh i rezultate, a druga isto tako mnogo važna da se to prepozna i na određeni način podstakne, te da se doprinese unapređenju onoga što su stipendisti postigli.

Ona je rekla da je kroz Fond "Dr Milan Јelić" prošlo 1.600 stipendista i da je Vlada Republike Srpske izdvojila oko osam miliona KM uz sve druge redovne stipendije, navodeći da se to ne može kvalifikovati da je malo ili puno.

Cvijanovićeva je rekla da je malo sredstava, s obzirom na uspjeh koji stipendisti postižu.

"Ako pogledamo situaciju u kojoj funkcioniše naš sistem sa mnogo nesređenih stvari, mnogo političkih i ekonomskih izazova, otvorenih procesa, situaciju u kojoj se generalno nalazimo mi i naš regija, onda moramo biti zadovoljni činjenicom da su ovo sredstva koja mi planiramo i uspijemo da obezbijedimo u funkciji znanja i postizanja dobrih rezultata", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je raduje činjenica da je napravljena funkcionalna veza između različitih institucijama, koja nije savršena, i da stipendisti nalaze zaposlenje u okviru Srpske u različitim institucijama i privredi, te da su mnogi prepoznati u određenim međunarodnim organizacijama.

"Ovo što radimo zajedno, a stipendisti sa mnogo više napora i sa puno više energije i lične ambicije, jeste, zapravo, ogledalo Srpske i mislim da je to stvar koju treba njegovati u budućem periodu", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je važno znati da se može računati na Republiku Srpsku i njene institucije, ali da je isto tako važno za institucije Srpske da znaju da se uvijek mogu oslanjati na neke koji su školovani u okviru domaćeg sistema, a u stanju su da postižu rezultate na domaćem i međunarodnom planu.

Cvijanovićeva je uputila čestitke stipendistima za postignuti uspjeh, te institucijama što uspijevaju to prepoznati, zaključujući da su to stvari koje se moraju inovirati i kojima se mora u buduće posvetiti veća pažnja.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić, otvarajući Peti forum stipendista "Dr Milan Јelić", rekao je da je u okviru ovog fonda od osnivanja 2007. godine dodijeljeno 1.567 stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa na domaćim i inostranim univerzitetima u ukupnom iznosu od 7,9 miliona KM.

"Ovo predstavlja ozbiljnu investiciju za razvoj mladih i talentovanih za naučno-istraživački rad, umjetnost i inovatorstvo", istakao je Komić, koji je i direktor Fonda stipendista "Dr Milan Јelić".

On je rekao da nastojanja Republike Srpske idu u smjeru još većeg ulaganja u budućnost s obzirom da ostvareni rezultati stipendista pokazuju višestruku opravdanost.

"Republika Srpska danas ima izgrađenu novu generaciju talenata, generaciju koja je stasavala sa razvojem Republike i generaciju koja je zalog naše sigurne razvojne perspektive", zaključio je Komić.

Forumu je prisustvovao predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, ugledi zvaničnici političkog života Republike Srpske, akademske zajednice, predstavnici privrede, stipendisti.

Tokom Foruma promovisan je i godišnjak stipendista generacije 2014-2015. godine, kao i ostvareni rezultati stipendista u nauci, umjetnosti i inovatorstvu.

Umjetnici-stipendisti Fonda upriličili su prigodan umjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije