Obrazovanje

Debata razvija kritičko mišljenje kod mladih

Debata razvija kritičko mišljenje kod mladih
Debata razvija kritičko mišljenje kod mladih

Nova generacija đaka Katoličke gimnazije odlučila je da se uz pomoć profesora ozbiljnije posveti debatama i debatnim takmičenjima, a sami mladi postanu i aktivniji učesnici društva.

Prema riječima Ivana Ilića, učenika trećeg razreda i člana Debatnog kluba, u ovoj školi je i ranije postojao ovaj klub, ali nije bio aktivan, međutim učenici i nastavnici dvije godine unazad aktivno rade na njegovom oživljavanju pripremajući se za takmičenja.

"Debate su izuzetno dobar način da se mladi uključe u aktuelne teme, razviju kritičko razmišljanje, ali i da stilski porade na svom izražavanju. Mi smo do sada imali jedno debatno takmičenje, ali nismo prošli zapaženo jer smo imali tri dana za pripremu, što je nedovoljno. Nakon toga smo planski nastojali da se pripremamo u govorništvu i sa različitim temama kako bismo se kasnije mogli bolje pokazati", kazao je Ilić.

Istakao je da đaci jednom sedmično imaju  sekciju, gdje debatuju o zadatim temama u različitim debatnim formatima, a u sekciji zasad ima desetak učenika.

Trenutno se pripremaju za takmičenje koje će biti simulacija sjednice Skupštine UN-a, a koje se održava jednom godišnje u BiH i okuplja mnogo timova. Ova škola na tom takmičenju planira da se predstavi sa dva tima.

"Za razvijanje kritičkog stava najviše mi pomaže kad dobijem temu sa kojom se ne slažem, a moram da je zastupam. Tada moram aktivno da je istražujem i ulazim dublje u tematiku, koristeći razne materijale - literaturu, video-klipove, članke..., pritom pazeći na ograničenost vremena", govori Ilić.

On redovno ide na debatne kampove gdje upoznaje srednjoškolce iz cijele BiH.

"Mladi su nedovoljno aktivni, nisu uključeni u dešavanja, prilično su pasivni i nezainteresovani. I debate su jedan od načina da postanu aktivni, jer mladi ne smiju pasivno posmatrati degradirano društvo, a pritom ništa ne činiti", ističe Ilić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije