Obrazovanje

Đaci dobijaju 80 novih udžbenika

Đaci dobijaju 80 novih udžbenika
Đaci dobijaju 80 novih udžbenika

BANJALUKA - Osnovci i srednjoškolci u Srpskoj u idućoj školskoj godini bi trebalo da dobiju 80 novih udžbenika.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS kazali su da je to predviđeno planom udžbenika za školsku 2015/16. godinu koji je donijelo Ministarstvo prosvjete i kulture RS na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda.

"Prema ovom planu neophodno je adaptirati i korigovati određene udžbenike i izraditi nove, zbog čega smo već raspisali konkurs",  istakli su u Zavodu za udžbenike za Glas Srpske.

Dodali su da je krajem prošle godine raspisan konkurs za pribavljanje rukopisa novih udžbenika za osnovnu školu, gimnaziju i srednje stručne škole.

"Raspisani konkurs odnosi se na dostavljanje rukopisa za udžbenike engleskog jezika za treći, četvrti i peti razred, te muzičku kulturu za četvrti i peti razred i poznavanje društva i prirode za peti razred", istakli su u Zavodu i dodali da je za engleski jezik pored udžbenika potrebno uraditi i radnu svesku uz udžbenik i priručnik za nastavnike.

Što se tiče gimnazije, raspisan je konkurs za 26 udžbenika, jednu zbirku zadataka i jednu gramatiku, a za srednje stručne škole za 47 udžbenika, osam zbirki zadataka i jednu gramatiku.

"I ranijih godina Zavod je raspisivao konkurse, ali, nažalost, odziv autora je bio mali. Nadamo se da će nam na konkurs ove godine pristići više rukopisa koji će dobiti pozitivna mišljenja recenzenata i potrebna odobrenja Ministarstva prosvjete i Pedagoškog zavoda", istakli su u Zavodu i dodali da će na kraju broj novih udžbenika zavisiti od pristiglih rukopisa i odobrenja.

Naglasili su da je cilj uvođenja novih udžbenika u nastavu da učenici i nastavnici imaju kvalitetne i zanimljive udžbenike, koji će biti oslobođeni nepotrebnih sadržaja.

"Pored pribavljanja rukopisa za nove udžbenike, planom je definisano da bude urađen i određeni broj adaptacija. Zatraženo je da se u pojedinim udžbenicima osvježe podaci, isprave materijalne i pravopisne greške, te da se sadržaj uskladi sa novim nastavnim planom i programom koji je objavljen 2014. godine", naglasili su u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva.

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović rekao je da RS nema još svoje udžbenike za srednje stručne škole.

"Konkurs raspisujemo jer očekujemo da se jave autori, te da napišu udžbenike u skladu sa nastavnim planom i programom", rekao je Damjanović i dodao da malo ko hoće da piše udžbenike za srednje škole zbog malog tiraža.

On je naglasio da se zbog toga svake godine Zavod za udžbenike i nastavna sredstva obraća Zavodu za udžbenike u Srbiji i od njega nabavlja udžbenike. Prema riječima Damjanovića, gramatičke i materijalne greške u udžbenicima ispravljaju se svake godine u saradnji sa autorima.

Školska 2016/17.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS kazali su da je raspisan konkurs i za pribavljanje rukopisa udžbenika za engleski jezik za šesti, sedmi, osmi i deveti razred, te čitanke za drugi, treći, četvrti i peti razred za školsku 2016/17. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije