Obrazovanje

Đake privlače bijeli mantili

Đake privlače bijeli mantili
Đake privlače bijeli mantili

BANJALUKA - Dilema koju školu upisati muči većinu svršenih osnovaca u Srpskoj, koji su kao i prethodnih godina najviše zainteresovani za medicinske škole i gimnazije.

Za odluku im curi vrijeme, a prelomiti moraju do kraja ovog mjeseca kada bi trebalo da bude raspisan konkurs za upis. Da je ostalo malo vremena potvrđuju i informacije iz Ministarstva prosvjete i kulture RS u kojem kažu da će konkurs za upis u srednje škole biti raspisan do 31. maja. Njime će biti precizirano kada će biti junski i julski upisni rok.

Đaci i njihovi roditelji već se uveliko raspituju u školama za uslove upisa i broj slobodnih mjesta. Direktor Medicinske škole u Banjaluci Vladimir Jagodić kaže da u idućoj školskoj godini planiraju da upišu osam odjeljenja sa po 28 učenika.

"Imaćemo pet odjeljenja opšteg smjera i po jedno farmaceutskog, laboratorijsko-sanitarnog i akušersko-ginekološkog smjera", istakao je Jagodić.

Interesovanje za upis u medicinske škole, kaže Jagodić, svake godine je sve veće.

"Već dobijamo mnogo telefonskih poziva, ali i roditelji sve češće dolaze da bi se raspitali kada je upis, kakvi su kriterijumi i koje smjerove ćemo imati", istakao je Jagodić za Glas Srpske.

Direktor banjalučke Gimnazije Zoran Pejašinović rekao je da u iduću školsku godinu planiraju da upišu 11 odjeljenja sa po 26 učenika.

"Velika je zainteresovanost za upis u gimnazije i očekujemo kao i svake godine mnogo kandidata", kaže Pejašinović.

U srednjim školama u Srpskoj u idućoj školskoj godini planiran je upis 11.712 učenika, a svršeni osnovci imaće šansu da upišu novo zanimanje agro-turistički tehničar na kojem je insistirala privreda. U ministarstvu su istakli da je agro-turistički tehničar zanimanje četvrtog stepena u struci poljoprivreda i prerada hrane i da je u planu da bude upisano odjeljenje u Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Prijedoru.

Njemački jezik

Vladimir Jagodić kaže da je posljednjih godina u porastu broj učenika medicinske škole, koji žele da izučavaju njemački jezik.

"Njemački kao strani jezik postao je veoma popularan i u drugim medicinskim školama",  istakao je Jagodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije