Obrazovanje

Do prvog centra za talente u RS još nekoliko velikih koraka: Najbolji će učiti u Donjem Liplju

Do prvog centra za talente u RS još nekoliko velikih koraka: Najbolji će učiti u Donjem Liplju
Do prvog centra za talente u RS još nekoliko velikih koraka: Najbolji će učiti u Donjem Liplju

BANJALUKA - Prvi centar za talente u RS trebalo bi da djeluje u objektu škole u Donjem Liplju, koja je renovirana međunarodnim sredstvima, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

"U školi u Donjem Liplju nema đaka, a nalazi se dva kilometra od istoimenog manastira i jednog mirnog, prirodnog ambijenta, koji je idealan za učenje. Ako hoćemo da talentovani borave tu sedam do deset dana, oni moraju imati sve uslove za život i sredstva za učenje", ocijenio je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Zamišljeno je da centar djeluje po modelu srbijanske "Petnice", odnosno hrvatskog Istraživačkog centra, zbog čega će domaći univerzitetski profesori pripremiti model za RS i dostaviti Ministarstvu.

Ministarstvo će u saglasnosti sa drugim resornim institucijama i školama odabrati i ko će rukovoditi centrom, angažovati nastavnike, profesore i asistente koji mogu dati doprinos razvoju.

Jedna od ideja je i da škole same predlože programe po kojima će raditi, ali će to morati potkrijepiti učešćem i rezultatima na takmičenjima.

Sigurno je da se na svakog talentovanog učenika novim zakonskim rješenjima predviđa i maksimalno ulaganje nastavnika, odnosno prosvjetnih radnika.

"Prioritet je da se talenat prepozna još u djetetu, kako bi se ulagalo u njega kroz dalje školovanje u segmentu u kojem je najbolji. Zasad imamo najveće rezultate na takmičenjima iz fizike i matematike, što nikako ne znači da su to naši jedini talenti", rekao je za "Nezavisne" Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS, čiji će rezultati eksternog ocjenjivanja gimnazijalaca takođe koristiti Ministarstvu.

Zakon o školovanju i stipendiranju mladih talenata RS donesen je 2010. godine i još tada je predviđeno otvaranje centra, koji nikada nije zaživio.

Osnivanje centra je praktično i dalje na nivou ideje, sve dok se ne utvrdi finansijska konstrukcija za ovu investiciju, koja bi trebalo da bude iz budžetskih sredstava i od donatora.

Strategijom razvoja obrazovanja od 2016. do 2021. godine, usvojenim dokumentom, odnosno prihvaćenim amandmanskim djelovanjem, umjesto "stvaranja uslova za početak rada centra za mlade talente" predviđeno je "formiranje centra za talentovane učenike"

Od 19 prihvaćeno pet amandmana

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS precizirali su da je od ukupno 19 amandmana prihvaćeno pet, od kojih se dva odnose na visoko obrazovanje, a ostali na predškolsko, osnovno i srednje.

Među usvojenim izmjenama u Strategiji su i "vizija u pomjeranju sistema obrazovanja sa determinisanog i predominantnog poučavanja na učenje učenja", odnosno misija obrazovanja koja će afirmisati osnaživanje pojedinačnih kompetencija.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije