Obrazovanje

Eksperimentalna primjena male mature od školske 2017/2018.godine

Eksperimentalna primjena male mature od školske 2017/2018.godine
Eksperimentalna primjena male mature od školske 2017/2018.godine

BANJALUKA - Prijedlogom zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj propisano je uvođenje male mature u pisanoj formi, nakon završenog devetog razreda, čija će eksperimentalna primjena početi od školske 2017/2018. godine.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić rekla je da se programom male mature određuju nastavni predmeti iz kojih učenici rješavaju testove, a malu maturu sprovodi Republički pedagoški zavod.

Ona je, obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, navela da će rezultat učenika na maloj maturi biti bodovan prilikom upisa u srednju školu u skladu sa zakonom kojim se propisuje srednje obrazovanje i vaspitanje.

Ovim prijedlogom zakona defnisano je da, radi unapređenja kvaliteta vaspitanja i obrazovanja, Vlada Republike Srpske formira savjet za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja kao posebno savjetodavno tijelo.

Sredstva za rad savjeta obezbjeđuju se u budžetu Republike, a administrativno-tehničke poslove za Savjet vrši Ministarstvo, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije