Obrazovanje

Grahovac: Škola je mnogo više od ocjena

Grahovac: Škola je mnogo više od ocjena
Grahovac: Škola je mnogo više od ocjena

BANJALUKA - Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac poželjela je svim učenicima srećan početak nove školske godine koju će školska zvona oglasiti u ponedjeljak, 1. septembra, ističući da nova školska godina uvijek donosi novu radost, velika očekivanja, ali i stalne brige.

"Prvi dani u školi, posebno za najmlađe koji će prvi put sjesti u školske klupe, vrlo često su presudni za uspješnost daljeg školovanja, zato je vrlo važno na samom početku školovanja obezbijediti njihovu adekvatnu pripremu i socijalnu i emocionalnu, te održati obećanja koja smo im, ispraćajući ih u školu, dali", navedeno je u saopštenju institucije Ombudsmana za djecu. 

U saopštenju se dodaje da je, ne samo prvačićima, nego i osnovcima i srednjoškolcima, potrebna podrška na početku nove školske godine iako vrlo često ne govore da imaju problem i da im treba podrška. 

"Samo u stalnoj saradnji sa nastavnicima roditelji će uvijek znati da li dijete ima problem u savladavanju gradiva ili u komunikaciji sa vršnjacima. Za uspjeh djece u školi važni su i spremnost na saradnju, upornost i poštovanje drugih", navela je Nada Grahovac. 

Prema njenim riječima, dijete kome se posvećuje potrebna pažnja, koje ima podršku i osjeća se prihvaćenim, lakše se prilagođava novim situacijama i lakše ih savladava. 

"Zato je važno pohvaliti dijete ne samo za postignuti rezultat, već i za uloženi trud, jer stalne kritike i prijetnje kaznama produbljuju njegov osjećaj nesigurnosti i utiču na lošu sliku djeteta o sebi", navodi ombudsman za djecu.

Prema njenim riječima, svako dijete ima pravo na obrazovanje koje će mu omogućiti da razvije životne vještine, sposobnosti učenja, samopoštovanje i samopouzdanje, i to u školskoj sredini koja motiviše svako dijete, u kojoj nema nasilja, u kojoj se poštuju prava drugih i drugačijih i u kojoj su nastavne metode prilagođene različitim potrebama djece.

"Škola je mnogo više od ocjena. Važnije od ocjena je učenje i vaspitanje da je važno imati ciljeve, da je važno biti odgovoran, marljiv i uporan, danas u školi, a sutra u svim životnim situacijama u svijetu odraslih za koji ih pripremamo", rekla je Nada Grahovac. 

Nova školske godina za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj počinje 1. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije