Obrazovanje

Istočna Ilidža: Poništiti konkurs ako se utvrde neregularnosti

Istočna Ilidža: Poništiti konkurs ako se utvrde neregularnosti
Istočna Ilidža: Poništiti konkurs ako se utvrde neregularnosti

BANJALUKA - Prosvjetna inspekcija RS će, ukoliko neko od učesnika uputi zvanični dopis, provjeriti regularnost održanog konkursa za radno mjesto profesora engleskog jezika u Gimnaziji u Istočnoj Ilidži.

Ovo je potvrdila Duška Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove, reagujući na navode Mladene Krajišnik da je zakinuta na spomenutom konkursu, te da je umjesto nje primljena osoba sa znatno nižim prosjekom ocjena.

"Godišnje se održi ogroman broj konkursa i inspektori nemaju vremena da provjeravaju svaki od njih pojedinačno. Gospođa Krajišnik može zatražiti provjeru, to je ništa ne košta, ne postoje nikakve takse koje treba platiti, čak ne mora lično dolaziti da bi podnijela zahtjev jer se može poslati i i-mejlom", istakla je Makivićeva. 

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, takođe ističe da ako neko nije zadovoljan konkursom može uputiti žalbu nadležnoj inspekciji. On tvrdi da najveći broj bodova kandidati dobijaju na osnovu dokumentacije koju prilažu uz konkurs, ali kako je rekao, u ovom slučaju se pokazalo da na konačni broj bodova znatno utiče intervju.

"U pravu ste da je pomalo nelogično da ako neko ima prosjek deset da dobije ukupnu nisku ocjenu, ali svakako preporučujem dotičnoj osobi da pozove inspekciju da izvrši uvid u način primjene pravilnika. Inspekcija može i dati preporuku, čak može i poništiti konkurs ako se utvrde nepravilnosti", rekao je Damjanović.

Juče smo ponovo bezuspješno pokušali stupiti u kontakt sa Brankom Kovačević, direktoricom škole u Istočnoj Ilidži.

Krajišnikova nam je uputila pismo u kojem je objasnila da, iako ima prosjek 10 na magisteriju, posao je dobila Bojana Šešlija, koja je imala prosjek 6,95, i to na način da je na intervjuu dobila maksimalan, a Krajišnikova minimalan broj bodova.

Ivan Šijaković, sociolog, je istakao da su ovakvi učestali primjeri potvrda svega što se dešavalo u BiH proteklih 25 godina, gdje su nestali svi objektivni kriterijumi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije