Obrazovanje

"Izjednačene tri i četiri godine studiranja"

"Izjednačene tri i četiri godine studiranja"
"Izjednačene tri i četiri godine studiranja"

BANJALUKA - Zakon o izmjeni Zakona o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja, a koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS, naišao je na podjele među studentima, pošto, kako tvrde, u isti koš stavlja one koji su studirali tri godine sa njihovim kolegama kojima je studij trajao godinu više.

Dok u resornom ministarstvu tvrde da usvajanjem ovog zakonskog rješenja nije došlo do izjednačavanja prava onih koji su završili trogodišnji i četvorogodišnji studij, studentski lideri ne misle tako, već ističu da je riječ o zakonu koji ne nudi ravnopravan tretman.

"To da su izjednačeni oni koji su se školovali tri godine i četiri godine, dovelo je kod studenata do jedne vrste podjele, jer je riječ o neravnopravnom tretmanu. Nije isto imati 180 i 240 bodova i da svi nose zvanje 'diplomirani'", upozorava Predrag Govedarica, predsjednik Unije studenata RS.

On uvjerava da će zbog ovoga doći do velikih turbulencija, pošto, kako ističe, već postoje najave studenata koji će reagovati.

"Ovi studenti koji imaju 180 ECTS bodova su u manjini i prema našim informacijama, bilo je tu raznih lobija da bi došlo do izjednačavanja", ustvrdio je Govedarica.

To bi, kaže on, bilo isto kada bi neko master izjednačio sa doktorskim studijama.

"Ja lično smatram da to nije u redu i o tome će se očitovati većina naših kolega! Mi smo imali već prigovore putem elektronske pošte. Sigurno je da će biti reakcija studentskih predstavničkih tijela po tom pitanju", najavljuje Govedarica.

Da sporni zakon ima mnogo nedostataka smatra i Velimir Sakan, član Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Narodne skupštine RS, koji navodi da je i u NS RS predlagao da ovaj zakon bude vraćen na doradu.

"Recimo, student koji je završio isti studij u istoj ustanovi prije dvije godine i onaj koji će završiti ove godine neće imati istu diplomu iako su, dakle završili u istoj ustanovi, za isto zvanje i sa istim brojem bodova. Dakle, ovaj zakon nije uskladio ranija rješenja sa ovim novim. Osim toga, problem je i što skraćenicu mr sada nosi i magistar nauka i magistar struke", naglašava Sakan.

Sa druge strane, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su kazali da su još 23. juna razmotrili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja te da su dali negativno mišljenje.

Međutim, kako tvrde u resornom ministarstvu, "usvajanjem Zakona o izmjenama Zakona o zvanjima nije došlo do izjednačavanja prava lica sa završenim trogodišnjim i četvorogodišnjim studijem".

"Razlika između njih je i dalje jasna i evidentna i u samom nazivu zvanja - jedan u sebi nosi oznaku 180 ECTS, a drugi 240 ECTS bodova", pojašnjavaju iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Kako dodaju, razlika je još očiglednija kada se pogledaju prava na nastavak studija jednih i drugih.

"Prvi moraju studirati dvije godine dodatno za sticanje zvanja master, dok drugi treba da studiraju još godinu dana", ističu iz resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije