Obrazovanje

Izrada objedinjene strategije obrazovanja

Izrada objedinjene strategije obrazovanja
Izrada objedinjene strategije obrazovanja

TESLIĆ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević najavio je izradu strategije obrazovanja u Srpskoj koja će objediniti više strategija - predškolskog, osnovnog, srednjeg, visokog obrazovanja, te strategiju finansiranja.

"Strategija obrazovanja će na neki način biti objedinjena, ali po segmentima obrazovanja, što je bolje nego da se `udrobi` određena strategija koja neće biti prepoznatljiva", rekao je Malešević danas u Tesliću, prije održavanja seminara za direktore osnovnih i srednjih škola Republike Srpske.

On je naveo da će upoznati prisutne o priritetima Ministarstva u obrazovanju, te načinima kontrole i uspostavljanja kvaliteta obrazovanja od predškolskog do visokog koji se mora pratiti kroz čitav sistem, a ne samo u jednom dijelu.

Kada je riječ o upisnoj politici, Malešević je tražio da sve srednje škole moraju na nivou lokalne zajednice istražiti tržište rada, na osnovu čega će, uz želju učenika i roditelja, planirati upis.

On je upozorio da će u mjestima gdje škole ne budu dostavile analizu stanja na nivou lokalne zajednice Ministarstvo intervenisati samo  na osnovu materijala Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

"Moramo ići ka uspostavljanju saradnje privrede i obrazovanja, da se ne školuju učenici za biro rada i tržište rada u inostranstvu, već za vlastite potrebe", poručio je Malešević.

On je rekao da je pravo ministra da djeluje ako se njegove odluke ne ispoštuju, uprkos činjenici da su ispred lokalne zajednice imali usaglašen stav o imenovanju direktora određenih škola.

Malešević je istakao da je upoznat o tome da su pojedine škole pokrenule sporove u takvim slučajevima, te poručio da će čekati sudsku presudu i ponašati u skladu sa njom.

Dvodnevni seminar za direktore osnovnih i srednjih škola organizuju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republički pedagoški zavod, u saradnji sa Udruženjem direktora srednjih škola Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije