Obrazovanje

Još mjesec dana za okončanje integrisanih studija

Još mjesec dana za okončanje integrisanih studija
Foto: Arhivska fotografija | Još mjesec dana za okončanje integrisanih studija

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da rok za okončanje integrisanih studija traje još mjesec dana i da postoje određeni prijedlozi da se taj rok produži.

"Ako su ti studenti bili aktivni u proteklih 10 godina dovoljno je taj mjesec dana da završe školovanje. Nažalost, većina nije bila aktivna i kada je istekao taj period koji je definisan zakonom, neko se sjetio da bi taj rok trebalo produžiti", rekao je Malešević novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je o toj temi razgovarao sa rektorima oba javna univerziteta u Srpskoj i da su oni bili protiv produžavanja roka, dodajući da univerziteti daju mogućnost studentima po starom programu da završe studije po Bolonjskom procesu, s tim da se utvrde ispiti koji predstavljaju razliku u odnosu na integrisane studije.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin podsjetio je da je posljednja generacija studenata po programu pred uvođenje Bolonjskog procesa upisana 2007. godine, te da su skoro svi fakulteti ponudili opciju da studenti koji su prije upisali studije automatski pređu na studiranje po Bolonjskom procesu.

"Studenti na većini fakulteta su to uradili, dok je trenutno problem sa studentima sa integrisanim studijima najizraženiji na Pravnom fakultetu. Analizom koju nam je dostavio Pravni fakultet pretpostavlja se da ima 169 zainteresovanih studenata za produženje roka", naveo je Gajanin.

On je dodao da taj problem sa "starim studentima" za sada nema Medicinski fakultet, jer je rok za okočanje integrisanih studija 2020. godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije