Obrazovanje

Kasipović: Napredak Pravnog fakulteta značajan za Srpsku

Kasipović: Napredak Pravnog fakulteta značajan za Srpsku
Kasipović: Napredak Pravnog fakulteta značajan za Srpsku

BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović ocijenio je da je vidljiv napredak u radu Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, koji je veoma značajan za Srpsku i Ministarstvo pravde.

Na svečanosti obilježavanja 41 godine rada Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i 56 godina od početka izučavanja pravne nauke u ovom gradu, Kasipović je rekao novinarima da ovaj fakultet bilježi kontinuirani napredak, ima sve kvalitetnije diplomante i sve više domaćeg kadra.

"Rad Pravnog fakulteta u Banjaluci, kao i rad onog u Istočnom Sarajevu, od ogromnog značaja je za moj resor. Zadovoljan sam vidljivim napretkom ovog fakulteta, iako uvijek može bolje i, sudeći prema kvalitetu nastavnog kadra, to možemo i očekivati", naglasio je Kasipović, koji je i potpredsjednik Vlade Srpske.

On je rekao da, iako su diplomirani pravnici najbrojniji na Birou za zapošljavanje, oni se najčešće i zapošljavavaju, i sigurno je da će pravnika trebati, jer Republiku Srpsku i BiH čeka ulazak u EU i rad na tim pitanjima, što podrazumijeva da nastavnički kolektivi na pravnim fakultetima razmišljaju i o specijalizovanih studijaskim programima o pravu EU.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da Pravni fakultet u Banjaluci spada u red izuzetno razvijenih fakulteta i u sami vrh evropskih pravnih fakulteta.

"Ovaj fakultet ima sjajne profesore - naučne radnike koji vaspitavaju novu generaciju pravnika. Ta generacija treba da iznese teret 21. vijeka, koji se označava kao vijek učenog društva", dodao je Kuzmanović.

On smatra da praksa i teorija moraju sadejstvovati, da je dobra teorija najbolja praksa, zbog čega se mora raditi na tome da sadašnje generacije budu nosioci progresa.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović rekao je da je za 41 godinu rada Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci diplomiralo oko tri hiljade pravnika, odbranjeno tridesetak doktorskih disertacija, 119 magistarskih radova, te pedesetak specijalističkih radova.

Prema njegovim riječima, rukovođen bolonjskim principima, Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci trenutno izvodi nastavu na master studijima, nakon čega će početi sa izvođenjem nastave na trogodišnjim doktorskim studijima, insistirajući prije svega na kvalitetu i standardima sticanja znanja na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

"Prepoznatljivi smo po najvišem nivou nastave u regionu i svijetu, i na neki smo načini lideri u ovoj oblasti obrazovanja", rekao je Popović, ističući da se svršeni studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, prvenstveno zbog stečenog nivoa znanja, lako i zapošljavaju.

Popović je podsjetio da je Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci članica Asocijacije pravnih fakulteta EU, članica svjetskih asocijacije pravnih fakulteta sa sjedištem u Vašingtonu i NJujorku, te Međunarodnog saveza pravnika sa sjedištem u Moskvi.

Olivera Ševo, jedan od diplomiranih pravnika kojima su na današnjoj svečanosti uručene diplome, rekla je da joj je bila čast studirati na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci kao jednoj od najstarijih visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj.

"Godine postojanja ove visokoškolske ustanove daju joj jedan poseban autoritet. Studirati ovdje nije bilo jednostavno, ali jedno je sigurno - Pravni fakultet u Banjaluci je moguće završiti i čast ga je završiti", rekla je Ševo, koja se prije nekoliko dana i zaposlila na Pravnom fakultetu kao asistent na katedri za krivično pravo.

Na današnjoj svečanosti uručene su diplome za 157 diplomiranih pravnika, magistara i specijalizanata.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz političkog i javnog života Srpske, te članovi akademske zajednice Republike Srpske i ragiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije