Obrazovanje

Kasipović: Nema potrebe za jedinstvenim obrazovanjem

Kasipović: Nema potrebe za jedinstvenim obrazovanjem
Kasipović: Nema potrebe za jedinstvenim obrazovanjem

BANJALUKA - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da između nadležnih institucija Srpske i Federacije BiH postoji saradnja u oblasti obrazovnog sistema i da nema potrebe za bilo kakvim jedinstvenim obrazovanjem.

Povodom izjave novog ambasadora SAD u BiH Morin Kormak da će se zalagati da djeca u Srpskoj i FBiH uče po jedinstvenom planu i programu, Kasipović je ocijenio da je pitanje obrazovanja kvalitetno riješeno između Republike Srpske i FBiH.

Kasipović kaže za "Pres Republika Srpska" da vlasti Srpske nemaju ništa protiv toga da strane diplomate pokazuju interesovanje za unutrašnje prilike u BiH, ali da se protive njihovom miješanju u utvrđene nadležnosti entiteta.

Član Glavnog odbora SNSD-a Dušanka Majkić osudila je prvo javno obraćanje novog ambasadora SAD u BiH, ocjenivši da je Kormakova nedovoljno obaviještena o unutrašnjem uređenju BiH.

Majkićeva ističe da Kormakova može da predlaže razne stvari, ali da konačnu odluku mogu da donesu jedino domaći političari.

Član Odbora Narodne skupštine Srpske za obrazovanje, nauku i kulturu i informisanje Krsto Jandrić, koji je i predsjednik Izvršnog odbora NDP-a, rekao je da njegova stranka neće prihvatiti prijedloge za uvođenje jedinstvenog obrazovnog sistema u BiH, ma od koga oni dolazili.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Slobodan Nagradić smatra da Kormakova nije sama došla do takve ideje, te da nije dovoljno upoznat o ustavnoj strukturi BiH i činjenici da je obrazovanje u isključivoj nadležnosti entiteta, a u FBiH čak i kantona.

"Da je pitanje zajedničkog obrazovanja u BiH bilo moguće riješiti to bi davno uradili mnogo kompetentniji ljudi nego što je Kormakova", smatra Nagradić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije