Obrazovanje

Kineski studenti posjetili banjalučki Univerzitet

Kineski studenti posjetili banjalučki Univerzitet
Foto: Ustupljena fotografija | Kineski studenti posjetili banjalučki Univerzitet

BANJALUKA - Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin ugostio je danas u Banjaluci 15 studenata i dvoje profesora doktorskih studija politikologije na prestižnom Ćinghua univerzitetu iz Pekinga, a na sastanku je istaknuta odlična saradnja Republike Srpske i Kine.

Gajanin je naglasio da ovaj susret predstavlja još jedan iskorak Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa vodećim univerzitetima iz Kine.

"U posljednjih nekoliko godina uspješno sarađujemo sa brojnim univerzitetima, a naročito vodećim univerzitetima iz Kine", rekao je Gajanin novinarima, prenosi Srna.

Direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci Ljiljana Stević istakla je da je Ćinghua univerzitet osnovan 1911. godine i da je najbolji u Kini.

"Ovo je izuzetna prilika za Republiku Srpsku i za naš univerzitet da se povežemo sa ovakvim univerzitetom i da ostvarimo saradnju", naglasila je Stevićeva.

Profesor na Ćinghua univerzitetu Čen Šiliu rekao je da je počastvovan posjetom banjalučkom Univerzitetu, što predstavlja priliku za produbljivanje saradnje.

"Znamo da je Univerzitet u Banjaluci jedan od naprestižnijih u BiH. Nadamo se da ćemo ovom posjetom još više produbiti zajednički rad dva univerziteta da više sarađuju na projektima", istakao je Čen.

Student doktorskih studija na Ćinghua univerzitetu Vang Đing Ji rekla je da su studenti zainteresovani za saradnju kroz razne projekte sa Univerzitetom u Banjaluci i Republikom Srpskom.

"Čuli smo lijepe stvari o Banjaluci i Republici Srpskoj. Radujemo se priliku što ćemo čuti više o Univerzitetu u Banjaluci i da upoznamo grad i ljude", rekla je Vang.

Docent na Fakultetu političkih nauka Nina Sajić održala je predavanje za studente iz Pekinga o temi "Republika Srpska, BiH, i saradnja sa Kinom u okviru inicijative 'Pojas i put'".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije