Obrazovanje

Koja nova zanimanja bi mogla dočekati male maturante u Srpskoj

Koja nova zanimanja bi mogla dočekati male maturante u Srpskoj
Foto: Arhiva | Koja nova zanimanja bi mogla dočekati male maturante u Srpskoj

BANJALUKA, BIJELJINA - Mali maturanti u Republici Srpskoj prilikom izbora zanimanja na raspolaganju će imati i nekoliko novih smjerova, ukoliko Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske usvoji prijedloge koje su im srednje škole dostavile, kazali su direktori obrazovnih ustanova.

Tako bi se pred svršenim osnovcima mogla naći zanimanja monter suve gradnje - moler i keramičar - kamenorezac, kuvar, konobar, ali i poslovno-pravni tehničar. 

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole, ističe za "Nezavisne novine" da su, u saradnji sa Privrednom komorom i Unijom poslodavaca za narednu školsku godinu predložili nekoliko deficitarnih zanimanja. 

"Mi smo kao Građevinska škola predložili zanimanje monter suve gradnje - moler i keramičar - kamenorezac, to bi bila kombinovana zanimanja", kazao je Bajić. 

Dodao je da u ta dva razreda planiraju da upišu po 12 đaka, jer, kako kaže, ovaj kadar je i te kako potreban tržištu rada. 

Ističe da đacima nakon završenog školovanja ova zanimanja pružaju mogućnost bržeg zaposlenja.

"Ovaj posao je dobro plaćen, poslodavcima je uvijek potreban radnik sa ovim zanimanjem, ali postoji i mogućnost da samostalno rade", kaže Bajić.

Suzana Švraka, direktorica Centra srednjih škola "Ivo Andrić" Prnjavor, ističe da su od naredne godine planirali upisati nova zanimanja - kuvar i konobar. 

"Nismo dugo upisivali đake u ova zanimanja, sigurno nekoliko godina, tako da smo planirali da upišemo dva razreda od po 24 učenika", kazala je Švraka i dodala da se nada da će veliki broj učenika da se odluči da upiše ovo zanimanja.

"Budući da skoro pa sve lokalne zajednice muče muku upravo sa nedostatkom ovog kadra, nadamo se da će naši budući đaci znati to da prepoznaju, te će upisati ovo zanimanje", kazala je Švraka. 

Da su nova zanimanja potrebna našem tržištu, smatra i Bojan Bakal, direktor Poljoprivredne škole Banjaluka, koji je kazao da su trenutno u procesu dobijanja određenih saglasnosti da u ponudi imaju smjerove tehničar nutricionista i fitofarmaceutski tehničar. 

"Nadamo se da ćemo uspjeti da dobijemo potrebne saglasnosti, tako da bismo mogli imati nova zanimanja", kazao je Bakal.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, kazao je da su već Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske uputili neke prijedloge zanimanja konkretno u njihovoj školi. 

"Uglavnom je to ekonomska struka, a zanimanja su poslovno-pravni tehničar, ekonomski, bankarski, trgovački, poslovno-informatički smjer", kazao je Đurić. 

Iz Ministarstava prosvjete i kulture Republike Srpke kazali su da oni trenutno razmatraju pristigle planove upisa koje su srednje škole dostavile, kao i zahtjeve za uvođenjem novih zanimanja.

"Do kraja marta ove godine, u skladu sa zakonom, donijećemo pravilnik o planu upisa učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2024/25. godini, kojim će se utvrditi broj učenika, odjeljenja, smjerova u gimnazijama, struka i zanimanja u stručnim i tehničkim školama", kazali su iz ovog ministarstva. 

Dodaju da su u ovoj školskoj godini, a u skladu sa zahtjevima privrede, nova zanimanja tehničar za robotiku i CNC operater ona koja se sprovode kao ogled u tri škole u Republici Srpskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije