Obrazovanje

Malešević: Malom maturom riješiti "poplavu" vukovaca

Malešević: Malom maturom riješiti "poplavu" vukovaca
Malešević: Malom maturom riješiti "poplavu" vukovaca

TESLIĆ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas u Tesliću da je uvođenje male mature jedan od elemenata u obrazovanju koji će sigurno riješiti pitanje "poplave" visokih ocjena i vukovaca.

Malešević je danas u Tesliću otvorio Osmu školu za pedagoge i direktore predškolskih ustanova i osnovnih škola, sa temama o ocjenjivanju u vaspitno-obrazovnom procesu, kvalitetu vaspitno-obrazovnog procesa i koncepciji i modelima savremene osnovne škole i predškolske ustanove.

"Mala matura će sigurno pokazati gdje smo i šta smo to napravili. Da li mi činimo dobro prema djeci ako im dajemo visoke ocijene da bi upisali određenu srednju školu ili je možda bolje i kvalitetnije rješenje da tu djecu naučimo da imaju kvalitetno znanje koje će im poslužiti dalje u životu. Mislim da je bolje ovo drugo", rekao je Srni Malešević.

On je naveo da je ove godine eksperimentalno počelo PISA testiranje učenika, koje će trajati do druge polovine maja i koje će pokazati gdje se nalazi obrazovanje u BiH, jer se, kako ministar navodi, neće dobiti izdvojeni rezultati za Republiku Srpsku.

Malešević je naveo da će se, uz dva modela eksternog vrednovanja učeničkih znanja, unaprediti sistem obrazovanja u narednom periodu.

On je ukazao da će tokom trodnevnog seminara direktorima biti ukazano na česte pojave da tenderi padaju tokom procedura javnih nabavki, kao i na dosljednju saradnju sa roditeljima i zakonskim odredbama tokom organizovanja učeničkih ekskurzija.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da je mala matura predviđena u Strategiji obrazovanja Republike Srpske za period od 2016. do 2022. godine, ali da Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji je usvojila Narodna skupština još nije objavljen u Službenom glasniku zbog zahtjeva Kluba Bošnjaka da se ispita njegova ustavnost.

On navodi da mala mala matura treba da počne od naredne školske godine i da će na seminaru direktori i pedagozi u razgovoru sa direktorom Zavoda za vrednovanje vaspitanja i obrazovanja Srbije Branislavom Ranđelovićem i njegovim saradnicima biti upoznati o iskustvu provođenja male mature u Srbiji.

Damjanović je podsjetio da sve zemlje u regiji primjenjuju završni ispit nakon osnovnog obrazovanja, a kao neophodnost uvođenja takvog testiranja u Republici Srpskoj navodi da će rezultati sa male mature uticati na upis u srednju školu, ali i uozbiljiti učenike, roditelje i nastavnike u njihovom radu da bi došli do znanja, a ne samo do ocjene.

Predsjednik Društva pedagoga Republike Srpske Drago Branković ukazuje da je opšta procjena da nivo znanja nije napredovao kao što pokazuju trenutni rezultati, prema kojima je prosječna ocjena "4" ili viša, da skoro nema dobrih učenika, te da je nestalo ponavljača.

"Dakle, susreli smo se sa problemom kriterijuma ocjenjivanja, velikog nezadovoljstva roditelja i nastavnika, i to je bio povod da se razmišlja o uvođenju male mature u osnovno obrazovanje u Srpskoj, kao obliku gdje će se van institucija vrednovati šta djeca znaju", rekao je Branković.

On je naveo da će se razgovarati i o problemima javnih nabavki u školama i pitanjima pedagoškog nadzora.

Školu pedagoga i direktora osnovnih škola i predškolskih ustanova organizuje Republički pedagoški zavod i Društvo pedagoga Republike Srpske.

Škola pedagoga i direktora predškolskih i osnovnih škola održava se do četvrtka, 20. aprila, u hotelu "Kardijal" u Banji Vrućici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije