Obrazovanje

Malešević: Prijateljskim odnosom savladati školske i druge obaveze

Malešević: Prijateljskim odnosom savladati školske i druge obaveze
Malešević: Prijateljskim odnosom savladati školske i druge obaveze

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević u čestitki povodom početka drugog polugodišta školske 2015/2016. godine pozvao je učenike i nastavnike da prijateljskim i odnosom punim razumijevanja i tolerancije savladavaju školske, ali i sve druge važne životne lekcije.

"Iskrenim i prijateljskim razgovorom treba rješavati sve situacije i ne dozvoliti nedolično ponašanje niti bilo koji oblik vršnjačkog nasilja", poručio je Malešević.

On je čestitku povodom početka drugog polugodišta uputio svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, rukovodstvima škola, nastavnom i vannastavnom osoblju, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Vjerujem da odmorni i puni poleta sjedate danas u školske klupe, spremni da predano odgovorite svim obavezama i zadacima koji su pred vama", poručio je Malešević.

On je onima koji nisu ostvarili zadate ciljeve u prvom dijelu školske godine, poželio da to, vrijedno radeći, sa uspjehom okončaju u ovom polugodištu, a onima kojima je prvo polugodište završeno u znaku najboljih ocjena, da nastave sa istim uspjehom do kraja školske godine.

"Podsjećam sve učenike završnih razreda da dobro razmisle i, uz konsultacije sa svojim nastavnicima, na vrijeme se opredijele za nastavak školovanja", poručio je Malešević.

On je istakao da je kod izbora zanimanja, osim želja i sklonosti, važno voditi računa i o onim zanimanjima za kojim je iskazana potreba na tržištu rada.

"Ovo je važno za vašu budućnost da biste što lakše i brže došli do zaposlenja nakon završetka srednje, odnosno visoke škole", smatra Malešević.

Svim učenicima i nastavnicima Malešević je poželio da u ovom polugodištu budu vrijedni i odgovorni, te da zajedno ostvare više od zacrtanog.

U osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj danas je počela nastava u drugom polugodištu u školskoj 2015/2016. godini, koju u osnovnim pohađa ukupno 94.085, a u srednjim školama 42.164 učenika.

Iz resornog ministarstva saopšteno je da je izvođenje nastave u drugom polugodištu nesmetano počelo u svih 187 osnovnih i u 90, od ukupno 92, srednje škole.

"U dvije srednje škole iz Dervente, Srednjoškolskom centru `Mihajlo Pupin` i Stručnoj i tehničkoj školi, nastava u drugom polugodištu počeće 1. februara zbog sanacionih radova na samom školskom objektu, koji su u toku", navodi se u saopštenju.

Proljećni raspust trebalo bi da traje od 25. do 29. aprila 2016. godine, dok se nastava u drugom polugodištu u školskoj 2015/2016. godini završava najkasnije 17. juna za učenike osnovnih škola, a za učenike devetog razreda 3. juna.

Za maturante srednjih škola nastava u drugom polugodištu završava se 13. maja a za ostale učenike srednjih škola 10. juna 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije