Obrazovanje

Malešević: Stanje u obrazovanju nije toliko crno

Malešević: Stanje u obrazovanju nije toliko crno
Malešević: Stanje u obrazovanju nije toliko crno

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da stanje u obrazovanju nije toliko crno kao što mnogi hoće to da predstave.

Malešević je rekao da na kvalitet obrazovnja utiče više faktora, ali da na prvom mjestu zavisi od nastavnika, te da bi sadašnje stanje u ovoj oblasti ocijenio trojkom. On je istakao da se nastavniku mora posvetiti dužna pažnja, omogućiti stručno usavršavanje, te da se rješavaju problemi sa kojima se susreće, pa i kada je riječ o primanjima, jer je to najbolji motiv za rad.

Malešević kaže da je potrebno naći način da prosvjetni radnik bude adekvatno nagrađen za svoj rad, te da se tek tada od njega traži maksimum i da djeca imaju primjenjivo znanje, a ne da to bude "nabubana" lekcija koju će zaboraviti čim pređu školski prag. On je naveo da je zato u Strategiji razvoja obrazovanja Republike Srpske do 2021. godine apostrofirano da se od predškolskog do visokog obrazovanja nastavnici moraju stručno usavršavati.

"U tom pravcu ćemo zajedno sa Pedagoškim zavodom praviti programe koji moraju biti završeni do septembra da bi škole mogle planirati u budžetima određena stručna usavršavanja nastavnika", rekao je Malešević u pauzi seminara za direktore i pedagoge srednjih škola na Јahorini.

Na današnjem seminaru predstavljena je nova Strategija razvoja obrazovanja Republike Srpske do 2021. godine iz koje je jedan dio već realizovan donošenjem Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju. Malešević se nada da će biti dovoljno novca za sve što predviđa ovaj dokumnet s ciljem da se poboljša kvalitet obrazovanja u Republici Srpskoj.

On je napomenuo da je ove godine počelo stručno usavršavanje defektologa, te da Ministarstvo pokušava, uz pomoć, Unicefa da nabavi udžbenike prilagođene za djecu koja imaju određenih problema u psihičkom razvoju da bi lakše savladali gradivo. Resorni ministar je podsjetio da je provedena obuka učitelja prvih razreda iz Republike Srpske, te dodao da se sada analiziraju upitnici na osnovu kojih se mogu tražiti promjene u studijskom programu. "Obrazovanje nije potrošnja već ćemo, ako imamo kvalitetno obrazovane kadrove koji izlaze i iz srednje škole i sa fakulteta, sigurno više moći da očekujemo od privrede i institucija, a građani će biti zadovoljniji", kaže Malešević.

Direktore Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović rekao je da su osnovne teme trodnevnog seminara na Јahorini kako podržati darovite i talentovane učenike i prevencija nasilja u srednjim školama zbog činjenice da je u posljednje vrijeme izraženije nego prethodnih godina.

Damjanović je naglasio da su u posljednjih godinu dana organizovali više od 25 seminara za direktore, nastavnike i stručne saradnike osnovnih i srednjih škola kroz koje je prošlo njih oko 4.500. "Ako imamo dobrog nastavnika imaćemo dobar i obrazovni sistem, a samim tim učenici će biti mnogo zadovoljniji.

Postignuto znanje moći će primjeniti da li u daljem školovanju ili na radnom mjestu", naveo je Damjanović. Seminar na Јahorini organizovao je Pedagoški zavod u saradnji sa Udruženjem direktora srednjih škola i Društvom pedagoga Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije