Obrazovanje

Malešević: Učitelji neće ostati bez posla

Malešević: Učitelji neće ostati bez posla
Malešević: Učitelji neće ostati bez posla

BIJELJINA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da je zatvaranje nekih područnih odjeljenja osnovnih škola u Srpskoj u najboljem interesu djece i njihove socijalizacije i da u ovom procesu niko od učitelja neće ostati bez posla.

"U svim tim odjeljenjima radi se o broju učenika od jedan do četiri, imamo devet odjeljenja koja se sigurno zatvaraju i još dva upitna područna odjeljenja u Čelebićima, kod Foče, i u LJutom Dolu, kod Berkovića", rekao je Malešević.

Prema njegovim riječima, u Čelebićima je područno odjeljenje udaljeno od centralne škole 45 kilometara i problem je organizovanje prevoza za jedno dijete do Foče.

U LJutom Dolu u područno odjeljenje trebalo bi da ide troje djece, iako u selu ima više djece koja idu u drugu školu, pa Malešević ostavlja mogućnost da načelnik opštine u razgovoru sa roditeljima ubijedi neke od njih da ostave djecu u selu i da tako opstane i područna škola.

"Mislim da na ovaj način pravimo uslugu djeci, bez obzira što su priče da mi gasimo sela i slično. Sela su se ugasila prije nas, mi samo konstatujemo stanje i potrebu zatvaranja područnih odjeljenja tamo gdje su ljudi otišli iz sela i sami ih ugasili", ocijenio je Malešević.

Ministar prosvjete naglasio je da niko od učitelja koji predaju u područnim pkolama čije je zatvaranje najavljeno neće ostati bez posla, jer ove godine u penziju odlazi 457 učitelja i nastavnika u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, sve osnovne škole u Republici dobile su dopis da ne raspisuju konkurse za popunu tih mjesta dok se ne riješi situacija sa zatvaranjem područnih odjeljenja u Srpskoj.

"Kada zaposlimo sve ljude iz tih odjeljenja, kada ih smjestimo u neke od najbližih škola koje su uz mjesta njihovog stanovanja, onda će tek biti raspisani konkursi za popunu upražnjenih mjesta koja ostaju odlaskom prosvjetara u penziju", zaključio je Malešević.

Područna odjeljenja koja će biti zatvorena u Republici Srpskoj su u naseljima Šumnjaci - Osnovna škola /OŠ/ "Vojislav Ilić" Banjaluka, Konotari OŠ "Petar Kočić" Banjaluka, Čađavica – OŠ "Sveti Sava" Novi Grad, Kobilja – OŠ "Dositej Obradović" Kneževo, Golo Brdo – OŠ "Dositej Obradović" Kneževo, Donja Lupljanica 2 – OŠ "Todor Dokić" Derventa, Garevac – OŠ "Sutjeska" Modriča, Novo Naselje – OŠ "Jovan Dučić" Bijeljina i LJeskovik – Prva osnovna škola Srebrenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije