Obrazovanje

Mihajlović: Veto na zakon o udžbenicima

Mihajlović: Veto na zakon o udžbenicima
Mihajlović: Veto na zakon o udžbenicima

BANJALUKA - Predsjednik Kluba Srba u Skupštini Livanjskog kantona Slaviša Mihajlović izjavio je danas da je ovaj klub pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o udžbenicima u ovom kantonu u kom nema srpskog jezika i grupe nacionalnih predmeta.

Mihajlović je rekao da je u formi prijedloga ovaj zakon Skupština Livanjskog kantona razmatrala prije 15 dana.

"Zakonska rješenja će, nakon što smo stavili veto, razmatrati Ustavni sud Federacije BiH. Očekujem da će neko od predstavnika Srba u Livanjskom kantonu, pred ovom institucijom, obrazložiti zbog čega smo pokrenuli zaštitu vitalnog nacionalnog interesa", rekao je Mihajlović Srni.

On je naveo da su predstavnici opština Bosansko Grahovo i Drvar, te vijeće roditelja tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o udžbenicima uložili amandmane, koji nisu prihvaćeni.

Mihajlović je naglasio da djeca moraju imati pravo na grupu nacionalnih predmeta i maternji jezik.

"Opet se ponavlja stara praksa u obrazovanju u ovom kantonu da u udžbenicima nema srpskog jezika i grupe nacionalnih predmeta, što je diskriminatorski i nedopustivo", rekao je Mihajlović.

On je napomenuo da se zakonskim rješenjima mora definisati i štampanje udžbenika na srpskom jeziku.

Mihajlović je podsjetio da je Ustavom Federacije BiH i kantona definisano da su službeni jezici u tom entitetu bosanski, srpski i hrvatski, a da su službena pisma latinica i ćirilica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije