Obrazovanje

Mladi pokazali da matematika nije bauk

Mladi pokazali da matematika nije bauk
Mladi pokazali da matematika nije bauk

BANJALUKA - Dvodnevna manifestacija "Dani matematike" završena je u petak u banjalučkom Domu omladine održavanjem zanimljivih vježbi za đake osnovnih škola.

U toku manifestacije đaci osnovnih i srednjih škola te fakulteta imali su priliku da slušaju predavanja eminentnih matematičara, da rješavaju mozgalice i zanimljive zadatke te učestvuju u različitim radionicama i kvizovima.

"Srećna sam što smo došli danas ovdje sa drugarima jer imaju svakakve zabavne sadržaje i igrice koje smo pokušavali da riješimo i jer volim matematiku. Dobro mi i ide dosad sam uvijek imala skoro sve petice. Jednog dana bih voljela da se bavim ovim pozivom tako da ću vjerovatno poslije osnovne škole upisati neku srednju koja je povezana s matematikom", rekla je Marija Popović, učenica šestog razreda Osnovne škole "Branko Ćopić".

Prvi dan manifestacije bio je rezervisan za predavanja uglednih matematičara iz države i regiona, dok je drugi i završni bio namijenjen za đake osnovnih škola.

Iz Ministarstva nauke i tehnologije, jednog od pokretača manifestacije, poručuju da je matematika jedno od najpoželjnijih zanimanja na svijetu.

"Razlog pokretanja manifestacije je višestruk. Sa jedne strane, kod nas su matematika i fizika deficitarna zanimanja, a sa druge matematika će se već sada, a pogotovo u budućnosti smatrati jednim od najpoželjnijih zanimanja. Trenutno je od deset najpoželjnijih na trećem mjestu, a sedam njih od ukupnog broja imaju veze i podlogu u matematici. Drugim riječima, na ovaj način želimo da podstičemo djecu da upisuju matematiku i smjerove u vezi s njom te da jednog dana po završetku naplate svoje školovanje na tržištu", rekao je Siniša Marčić, pomoćnik ministra za nauku u Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srpske.

Jedna od onih koji su na inovativan način uspjeli da privole đake matematici je Željka Đukić, nastavnica u Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u Šargovcu.

"Jednom sedmično imamo istraživački čas, koji je baziran na dobrovoljnoj osnovi. Znači, đaci urade neko istraživanje o poznatim matematičarima, o načinima računanja ili bilo čemu drugom što je u vezi s matematikom. Sve to stave u prezentaciju i onda izlože pred nama. Vjerujte, i ja nešto novo svaki put naučim, a oni su oduševljeni", rekla je Đukićeva.

Ona je istakla kako je matematika u stvari divna nauka, a ne samo suvoparno rješavanje zadataka.

"Matematika je divna nauka i, vjerujem, jedina koja može da se uči slušajući muziku", kazala je.

Milana Grbić, asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, jednom od organizatora manifestacije, rekla nam je kako većina ljudi voli matematiku samo to još ne zna.

"Nije matematika nikakav bauk niti je preteška. Sve je to stvar kako gledate na nju", poručila je Grbićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije