Obrazovanje

Mutabdžija: Nećemo dozvoliti paralelizam u obrazovanju

Mutabdžija: Nećemo dozvoliti paralelizam u obrazovanju
Mutabdžija: Nećemo dozvoliti paralelizam u obrazovanju

BRATUNAC - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija poručio je danas u Bratuncu da se neće dozvoliti miješanje drugih i paralelizam koji se pokušava nametnuti u obrazovni sistem Srpske.

On je istakao da se vjerski objekti ne mogu tretirati i uvažavati kao obrazovne institucije, niti instruktivna nastava verifikovati kao regularna.

Mutabdžija je pojasnio da će Ministarstvo odmah nakon izbora, u saradnji sa međunarodnim institucijama, a posebno OEBS-om, pokrenuti pitanje nametanja paralelizma u obrazovni sistem i onemogućiti svaki pokušaj razgradnje obrazovnog sistema u Republici Srpskoj.

On je precizirao da je održavanje takozvane instruktivne nastave za bošnjačke učenike u vjerskom objektu u Novoj Kasabi miješanje resornog ministarstva Federacije BiH u obrazovni sistem Republike Srpske i da to nije regularna nastava.

"U Srpskoj postoji samo jedan obrazovni sistem, a to je obrazovni sistem Republike Srpske", poručio je Mutabdžija.

Nakon današnjeg sastanka sa direktorima bratunačkih škola, Mutabdžija je ocijenio da je sagledano šta je sve učinjeno za uspješno odvijanje nastave u novoj školskoj godini i koje su potrebe u narednom periodu, istakavši da se nastava kvalitetno obavlja i da se nastavni proces u školama ove opštine odvija po planu i programu Republike Srpske.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da određene strukture pokušavaju politizovati sve, pa i obrazovanje u Republici Srpskoj.

"U školi u Konjević Polju omogućeno je djeci da pohađaju nacionalnu grupu predmeta u skladu sa ranijim dogovorima koji se u Federaciji BiH ne primjenjuju kada je riječ o obrazovanju srpskih učenika", naveo je Mlađenović.

On je istakao da se isti uslovi prema učenicima moraju primjenjivati u oba entiteta, odnosno da iste uslove treba da imaju srpski učenici u Federaciji BiH kao bošnjački u Republici Srpskoj, što trenutno nije slučaj i da se to mora omogućiti i taj princip primjenjivati.

Mutabdžija je nakon sastanka posjetio bratunačku Osnovnu školu "Vuk Karadžić" gđe se upoznao o uslovima u kojima se odvija nastava u toj obrazovnoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije