Obrazovanje

Mutabdžija: U Srpskoj prvi put manje od 100.000 osnovaca

Mutabdžija: U Srpskoj prvi put manje od 100.000 osnovaca
Mutabdžija: U Srpskoj prvi put manje od 100.000 osnovaca

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da je Srpska prvi put došla u situaciju da ima manje od 100.000 učenika u osnovnim školama, dok je broj prvačića pao ispod 10.000.

"To je krupno pitanje sa kojim se cjelokupno društvo susreće. Još nemamo konkretan odgovor na koji način odgovoriti ovom izazovu koji predstavlja i globalizacijsko pitanje i jedno od najvažnijih pitanja uspješnog razvoja Republike Srpske", rekao je Mutabdžija u parlamentu Srpske, obrazlažući Informaciju o realizaciji strategije razvoja obrazovanja za period od 2010. do 2014.

Mutabdžija je napomenuo da je Vlada Srpske iz Ekonomsko-socijalne komponente Republike Srpske izvršila maksimalna ulaganja u obrazovne institucije na svim nivoima u periodu od 2010. do 2012, u iznosu od 40 miliona KM.

Govoreći o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Mutabdžija je rekao da je u Srpskoj u odnosu na 2010. napravljen pomak uključenosti djece u predškolsko vaspitanje, koja trenutno iznosi 12 odsto ukupne populacije predškolskog uzrasta.

Mutabdžija je podsjetio da je resorno ministarstvo 2011. počelo realizaciju programa pripreme djece u godini pred polazak u školu u koji se uključuje veliki broj djece koja nisu uključena u rad predškolskih ustanova.

On je rekao da je kroz ovaj program u 2012. uključeno 40 odsto djece predškolskog uzrasta.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Mutabdžija je naveo da kroz reformu srednjeg obrazovanja treba raditi na povećanju uključenosti djece u školama opšteg obrazovanja i gimnazijama sa postojećih 20 odsto na 30 odsto.

Komentarišući obrazovanje odraslih i obrazovanje u saobraćaju, Mutabdžija je podsjetio da je u Srpskoj donesen kvalitetan zakon koji tretira ovu problematiku, dok, nažalost, u Federaciji BiH na nivou kantona nema adekvatnog zakona.

"Time se stvara velika praznina, zbog čega značajan broj ljudi iz Srpske ne koristi usluge Centra za obrazovanje odraslih Republike Srpske, već odlazi u Federaciju, gdje po skraćenim procedurama ostvaruje pravo na prekvalifikacije", istakao je Mutabdžija.

Govoreći o visokom obrazovanju, Mutabdžija je rekao da je u periodu od 2010. do 2012. u Srpskoj, s jedne strane, značajno povećan broj visokoškolskih javnih i privatnih ustanova, a s druge strane zabilježen pad broja svršenih srednjoškolaca.

Čudić: Poražavajuće smanjenje broja upisanih đaka

Saša Čudić, šef kluba poslanika Socijalističke partije-Partije ujedinjenih penzionera u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ocijenio je da je poražavajući podatak da je svake godine manji broj upisanih đaka u školama Srpske, ističući da se mora raditi na rješavanju ovog problema.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Informaciji o realizaciji strategije razvoja obrazovanja za period 2010-2014, Čudić je rekao da je važan razvoj predškolskog vaspitanja, a da osnovno obrazovanje mora u potpunosti biti besplatno.

Šef kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić smatra da prioritet u Srpskoj mora biti investiranje u populacionu politiku i obrazovanje.

"Prioritet Vlade i svih institucija Srpske mora biti i očuvanje ćirilice i njena afirmacija u društvu. U tom pogledu PDP je ranije predlagao da januar bude mjesec ćirilice u Republici Srpskoj", rekao je Đerić.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske, smatra da se nastavnim planom u osnovnom obrazovanju Srpske "krši ustav i zakon, jer postoji srpski jezik, dok nema bosanskog i hrvatskog jezika".

Salkić, koji je član SDA, rekao je da je za bošnjačku djecu u osnovnim školama u Konjević Polju i Vrbanjcima kod Kotor Varoši onemogućeno odijanje nastave po nacionalnoj grupi predmeta.

"Nemojte se čuditi ako u septemru bude još 10 do 15 ovakvih škola", rekao je Salkić i dodao da će odgovornost za to snositi resorno ministarstvo, jer "bošnjačkoj djeci nije omogućilo nacionalnu grupu predmeta".

Ispolitizovano pitanje nacionalne grupe predmeta

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija ocijenio je da je ispolitizovano pitanje nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu u Republici Srpskoj.

"Suština problema je što prava djece na obrazovanje neko pokušava da podredi nekim drugim interesima", izjavio je Mutabdžija danas u parlamentu Srpske u završnoj riječi o Informaciji o realizaciji strategije razvoja obrazovanja za period od 2010. do 2014. godine.

Mutabdžija je istakao da tri najrelevantnije preporuke Komiteta UN i Savjeta Evrope koje se odnose na obraz

Počelo izdavanje ispisnica za bošnjačku djecu iz Konjević Polja

 Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija potvrdio je da je jutros informisan od nadležnih u Osnovnoj školi u Konjević-Polju da su počeli izdavati prevodnice (ispisnice) za bošnjačku djecu, a za njihovo školovanje u Osnovnoj školi "Vladislav Skarić" u Sarajevu.

- Na taj način bošnjačka djeca, koja pohađaju nastavu u Novoj Kasabi više neće biti predmet naših opservacija - rekao je Mutabdžija.

Ti učenici, precizirao je, postaju dio nastavnog procesa u Osnovnoj školi "Vladislav Skarić" u Sarajevu.

- Mi smo rekli šta mislimo o svemu tome- rekao je Mutabdžija.

Ranije je Osnovna škola "Petar Kočić“ Kravica kod Bratunca, u čijem sastavu se nalazi Područno odjeljenje Konjević Polje, zaprimila zahtjev Osnovne škole "Vladislav Skarić“ iz Sarajeva za prevodnice bošnjače djece koja ne pohađaju nastavu u Konjević-Polju od početka školske godine.

Kada je u pitanju problem u Vrbanjcima kod Kotor- Varoš, resorni ministar je kazao da nisu imali nove kontakte i ponovio da očekuje da bošnjačka djeca u tom naselju krenu u školu i prihvate, kako kaže, dobronamjerne sugestije da se taj problem zajednički riješi.

Reagirajući na današnju izjavu potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Ramiza Salkića, Mutabdžija je ponovio tvdnju da je RS u pravu u svojim stavovima kada su u pitanju bošnjačka djeca koja ne pohađaju nastavu u školama u RS-u, jer bi u suprotnom uslijedile brojne reakcije međunarodnih institucija i organizacija koja se bave zaštitom ljudskih prava i prava djeteta.

S druge strane, Salkić je u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, tokom rasprave o Strategiji razvoja obrazovanja RS-a, naglasio da se u RS-u u javnim institucijama krše konvencije o ljudskim pravima, ustavna prava, zakonski propisi i Pravilnik o izboru i radu školskog odbora. Istakao je zahtjeve roditelja bošnjačke djece u Vrbanjcima i Kotor-Varošu, te potcrtao kako su danas aktuelna samo ova dva problema.

- Od septembra ove godine, kada počinje nova školska godina, moglo bi se desiti da bošnjački đaci ne krenu na nastavu u još 15 škola u RS-u, jer im nije omogućena nacionalna grupa predmeta. Prema informacijama koje dobijam u svakodnevnim kontaktima s roditeljima bošnjačke djece širom RS-a, realno bi bilo očekivati više zahtjeva za uvođenje nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu, jer postoje svi preduslovi za to - istakao je Salkić.

Kazao je da je održano više sastanaka na kojima se tražilo rješenje kako da se implementiraju nastavni planovi i programi za nacionalnu grupu predmeta u Konjević Polju i Vrbanjcima.

Potpredsjendik Narodne skupštine RS-a je rekao i kako je resorno ministarstvo izigralo većinu dogovora i izazvalo bijes i ogorčenje roditelja.

Naglasio je u svojoj diskusiji i ostale probleme u obrazovanju ističući da je katastrofalno loša situacija u broju zaposlenih Bošnjaka u obrazovnom procesu i podsjetio kako je u osnovnom obrazovanju zaposleno tek oko 4,5 posto, a u srednjem obrazovanju oko 1,8 posto Bošnjaka, a na biroima za zapošljavanje ima desetine kvalifikovanih nezaposlenih nastavnika raznih profila.

- Naša je obaveza da se u institucijama vlasti borimo za naš identitet, jezik i nacionalne interese. Što otpor bude veći, naši zahtjevi će biti jasniji i direktniji. Uvjerevam vas da ćemo pobijediti u borbi za naša prava - poručio je Salkić.

- Svi ovi i mnogi drugi problemi jasan su dokaz kako nadležno ministarstvo, Vlada RS-a i druge institucije krše ustavna prava konstitutivnog naroda, zakone i akte kojima su propisana prava i Bošnjaka u ovom entitetu. Podsjećam vas kako nisu održivi sistemi u kojima se krše elementarna ljudska prava. Pravo na obrazovanje djece, u skladu sa zahtjevima njihovih roditelja, spada u temeljna ljudska prava - upozorio je u svojoj diskusiji Ramiz Salkić.

 

 

ovni sistem u BiH nijednom riječju u negativnom smislu ne pominju Republiku Srpsku, već isključivo Federaciju BiH /FBiH/.

On je naveo da u FBiH ima 628 djece srpske nacionalnosti, od kojih 392 u Drvaru, 90 u Mostaru, 70 u Grahovu, 50 u Glamoču, 15 u Sarajevu i 11 u Tuzli.

"U FBiH nema nacionalne grupe predmeta, srpskog jezika ni pravoslavne vjeronauke", kaže Mutabdžija.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Informaciju o realizaciji strategije razvoja obrazovanja za period od 2010. do 2014. godine, u kojoj se, između ostalog, ukazuje na manjak učenika u osnovnim školama Republike Srpske.

U parlamentu Srpske u toku je redovna pauza do 17.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije