Obrazovanje

Na privatnim fakultetima tek 34% brucoša

Na privatnim fakultetima tek 34% brucoša
Na privatnim fakultetima tek 34% brucoša

BANJALUKA - Iako se posljednjih godina učestalo otvaraju privatni fakulteti u RS, u akademskoj 2013/2014. godini broj popunjenih mjesta u ovim ustanovama s brucošima je svega 34 odsto.

Do ovih podataka došli su iz Inspektorata RS, gdje su kontrolama utvrdili da je u odnosu na odobrene upisne kvote na privatnim fakultetima popunjeno 34, a na privatnim visokim školama 24 odsto slobodnih mjesta.

"Republička prosvjetna inspekcija je tokom kontrola izvršila inspekcijske preglede na javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama u kojima su kontrolisali broj redovnih i vanrednih studenata upisanih u prvu godinu prvog ciklusa studija", potvrdila je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata.

Da se još nedovoljno studenta upisuje na privatne fakultete, složili su se i osnivači i direktori ovih obrazovnih ustanova, koji kažu da je na to najviše uticala ekonomska kriza i odlazak akademaca u inostranstvo. Školarina na privatnim fakultetima kreće se od 2.000 do 3.000 KM.

"Činjenica je da je iz godine u godinu sve manje upisanih studenata, a za to postoji nekoliko razloga. Prvenstveno na to utiče manji broj onih koji izlaze iz osnovnih i srednjih škola pa se samim tim i smanjuje broj studenata na fakultetima", rekao je Mladen Mirosavljević, direktor privatne visokoškolske ustanove Banjaluka Collage (BLC).

Istakao je da je jedan od razloga i "obesmišljavanje školstva kod nas", odnosno zahvaljujući tolikom broju škola i fakulteta školstvo je veoma degradirano.

"Ne pravim razliku između državnih i privatnih ustanova, govorim generalno. Takođe, veliki broj učenika odlazi i na studije van RS", naglasio je Mirosavljević, dodajući da, svako onaj ko to može sebi finansijski pružiti nastoji da ode odavde.

Prema njegovim riječima, ekonomska situacija je takva da sve manji broj mladih može sebi priuštiti da plaća školarine kao što su na privatnim univerzitetima.

Zahvaljujući tolikom broju škola i fakulteta, školstvo je veoma degradirano, kaže Mirosavljević

Kako kaže, tu je i neiznalaženje posla, jer "kakav god da ste genijalac i koji god fakultet završite, danas je posao u RS mislena imenica".

Goran Kalinić, direktor Nezavisnog univerziteta Banjaluka, kazao je da im je nešto niža upisna kvota nego prethodnih godina, ali da nije došlo do drastičnog pada.

"Tu se ne radi o padu, već se studenti opredjeljuju za kvalitetne fakultete, odnosno program koji određeni privatni fakulteti nude nisu prilagođeni tržištu i tu se vidi ta razlika u kvalitetu", pojašnjava Kalinić.

Da je ekonomska kriza jedan od razloga što je inače smanjen broj brucoša tvrde i građani, koji kažu da zbog besparice mladi idu van države da zarade za koru hljeba.

"Nažalost, nemam dovoljno finansijskih sredstava za privatni fakultet, ali da je situacija drugačija, sigurno bi ga upisala. Kod nas sve funkcioniše po principu "koliko novca, toliko muzike", pa tako i visokoobrazovne institucije. Ako platite 3.000 KM, znate da vam profesor neće odraditi predavanje radi reda i da će uvijek izdvojiti dovoljno vremena za vaše potrebe. Čula sam da su privatni fakulteti dobri i da imaju opremljene kabinete, ali meni su skupe školarine", istakla je Marija Š., maturant, koja ima u planu upisati Ekonomski fakultet na Banjalučkom univerzitetu.

Jelena Savić, buduća studentkinja, smatra da je neophodno  "skresati" broj fakulteta, jer ako bude nastavljeno s njihovim otvaranjem, obrazovni sistem biće potpuno konfuzan.

"Srednjoškolci više ni sami ne znaju koji fakultet da upišu kad ih je na desetine u ponudi", navela je ona, dok neke njene kolege smatraju da je ipak bolje kad je izbor veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije