Obrazovanje

Najteža kineska škola

Najteža kineska škola
Najteža kineska škola

Smještena u planinskom području kineske Anhui provincije, u gradiću Mao Tan Čang, obrazovna institucija "Mao Tan Chang High School" predstavlja najtežu i najzahtjevniju kinesku školu. Ovu školu pohađa više od 20.000 učenika, koji uče i dan i noć kako bi se pripremili za gaokao, tj. prijemni za fakultete, koji je izuzetno zahtjevan u Kini.

Većina učenika potiče iz ruralnih dijelova Kine, posebno jer znaju da im uspješno položen prijemni ispit otvara vrata boljeg života, daleko od poljoprivrede, čime se bave njihovi roditelji. Ova škola i njeno nastavno osoblje pomaže svojim učenicima da se pripreme za fakultet, ali to ovdje i nije tako teško, jer su sve aktivnosti koje nemaju veze sa učenjem jednostavno zabranjene.

Tako učenicima nije dozvoljeno da gledaju TV niti da koriste internet ili mobilne telefone. Zabavljanje je takođe zabranjeno. Ono što je zanimljivo jeste da spavaonice u ovoj školi nemaju utičnice, a sve kako bi bilo spriječeno da učenici napune elektronske uređaje koje eventualno unesu u školu. Kampusom redovno patrolira obezbjeđenje, a nadzorne kamere se nalaze na svakom koraku.

Škola zapošljava uglavnom muške nastavnike i profesore, koji se prema učenicima ponašaju kao prema vojnicima i koji neće oklijevati da učenike i kazne, ukoliko ne budu znali potrebno gradivo. Zapravo, nastavničke plate i bonusi i zavise od uspješnosti njihovih učenika, tj. čiji učenici imaju bolje ocjene, oni imaju i veće plate. Takođe, s obzirom na to da su u potpunosti posvećeni svojim učenicima, plata ovih nastavnika je dva do tri puta viša nego nastavnicima u "običnim" srednjim školama.

Zanimljivo je da su i gradske vlasti dale svoju podršku vojničkom režimu škole tako što su u gradu zatvorile sve prostore za zabavu, poput kafea i disko klubova. Čak ni učenici koji ne žive u internatu, već sa roditeljima, ne smiju da gledaju TV niti da se bave bilo kakvim vannastavnim aktivnostima.

Napori školskih vlasti su svakako dali rezultate. Naime, 1998. godine svega je 98 njihovih učenika bilo primljeno na fakultete, dok je taj broj danas daleko veći i prošle godine su čak 9.132 učenika bez problema položila prijemne ispite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije