Obrazovanje

Naređena smjena direktorice škole u Sanskom Mostu

Naređena smjena direktorice škole u Sanskom Mostu
Foto: N.N. | Naređena smjena direktorice škole

BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture USK izdalo je naredbu Školskom odboru Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu da u roku od 30 dana smijeni aktuelnu direktoricu te obrazovne ustanove Maidu Cepić-Habibović, potvrdio je resorni ministar Damir Omerdić.

Kao razlozi navode se kršenja odredaba Zakona o radu, mnogobrojne žalbe zaposlenika na mobing, te narušeni međuljudski odnosi unutar škole.

Inače, pomenuta Cepić-Habibovićeva, sem što je rukovodilac Mješovite srednje škole, istovremeno je osnivač i odgovorna osoba privatne ustanove Centar za obrazovanje odraslih "Multilingua" u Sanskom Mostu.

"Po važećim odredbama Zakona o radu ona je bila u obavezi tražiti saglasnost poslodavca o tome da li može obavljati takvu vrstu djelatnosti, jer se radi o istorodnim djelatnostima. Zbog te nepravilnosti mi smo još početkom oktobra prošle godine uputili inicijativu za njenu smjenu, što je Školski odbor odbio. Mi smo ovaj put poslali naredbu, s obzirom na to da su uposlenici i sindikat škole poslali dosta pritužbi o postojanju mobinga. Naravno, sve to treba da se ispita, ali evidentno je kako su narušeni međuljudski odnosi unutar škole", kazao je Omerdić.

Inače, privatna škola "Multilingua" postala je poznata, jer je u januaru ove godine preko posrednika iz Sarajeva, izdala sada već čuvenu diplomu srednje medicinske škole novinarki portala "Žurnal" za svega 17 dana. Nakon ovog skandala Ministarstvo obrazovanja  i MUP USK pokrenuli su istragu o cijelom slučaju čiji rezultati još nisu objavljeni.

Taj događaj bio je inicijalna kapisla koja je pokrenula provjeru diploma u BiH i susjednim zemljama, a o svemu su se zainteresovale i institucije zapadnoevropskih država.

U petak smo pokušali dobiti komentar i od pomenute direktorice, ali nam je njena sekretarica rekla kako je zauzeta do ponedjeljka i da trenutno nije u mogućnosti davati bilo kakve izjave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije