Obrazovanje

Nedostaje obućara i bravara

Nedostaje obućara i bravara
Nedostaje obućara i bravara

BANJALUKA - Lokalne uprave trebalo bi ubrzo da dostave prijedloge onih zanimanja koja će u naredne tri do četiri godine učenicima biti atraktivna, a za narednu školsku godinu planirana su dva nova obrazovna profila u oblasti mašinstva i elektrotehnike.

Potvrđeno je to na današnjoj konferenciji "Upisna politika u srednje obrazovanje u funkciji razvoja RS", koju su u Banjaluci organizovali Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, kazao je da je važno da se učenici opredijele za ona zanimanja koja su bitna za tu lokalnu sredinu, a da su za narednu školsku godinu planirana dva nova zanimanja.

"Jedno je u području mašinstva, a drugo u elektrotehnici, odnosno tehničar informacionih tehnologija. Ostaje kratko vrijeme u kome može lokalna uprava da pozove direktore škola i značajne privrednike da zajednički analiziraju da li su to prava zanimanja. Analizirajući želje roditelja, učenika i privrednika ima još vremena do kraja februara da se nešto izmijeni i da dostave Ministarstvu najbolji mogući prijedlog zanimanja učenika koje će poslije tri ili četiri godine biti atraktivno", rekao je Malešević.

On je istakao da je u svim sredinama deficitarno zanimanje zavarivač i bravar.

Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS, kaže da su najveće iskazane potrebe iz lokalnih zajednica za zanatska zanimanja kao što su obućar, tekstilna zanimanja i drvoprerađivačka zanimanja.

Snežana Borovčanin iz Zavoda za zapošljavanje RS rekla je da od 125.900 nezaposlenih, koliko ih je bilo u evidenciji Zavoda 31. decembra prošle godine,  najbrojnija su zanimanja srednje stručne spreme trećeg i četvrtog stepena.

"To su zanimanja metalske struke, trgovci, finansijski i ekonomski tehničari, zatim maturanti gimnazije i mašinski tehničari", rekla je Borovčaninova, dodajući da na osnovu potreba tržišta treba bazirati upisnu politiku, a to su trenutno uslužne djelatnosti, hidroizolateri, gumari i optičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije