Obrazovanje

Nema novca za nove e-dnevnike

Nema novca za nove e-dnevnike
Nema novca za nove e-dnevnike

BANJALUKA- Iako je po uzoru na zemlje u regionu uvođenje elektronskog dnevnika u neke škole u Republici Srpskoj pokazalo veoma dobre rezultate, ostale obrazovne ustanove će na ovaj projekat morati pričekati, jer za nove elektronske dnevnike nema sredstava.

Elektronski dnevnik je do sada uveden u 25 škola u RS, za šta je iz Razvojnog programa Republike Srpske izdvojeno 1.483.825 maraka, pojasnili su iz Ministarstva prosvjete i kulture.

"Ministarstvo trenutno nema aktivnosti na uvođenju elektronskog dnevnika u škole jer nema obezbijeđenih sredstava za ovaj projekat", istakli su iz ovog ministarstva.

Pojasnili su da će, imajući u vidu da je dosadašnja primjena elektronskog dnevnika u školama u RS pokazala veoma dobre rezultate, Ministarstvo nastojati da u budućnosti obezbijedi sredstva za nastavak ovog projekta.

Prevashodna namjena elektronskog dnevnika i jeste ostvarenje neposrednog i svakodnevnog kontakta s roditeljima.

"Smatramo da je to veoma važna stavka u vaspitnoobrazovnom procesu koji škola obavlja. Roditelji su na ovaj način u mogućnosti da svakodnevno prate rad djece u školi, u skladu s interesovanjem i mogućnostima pristupa internetu", pojasnili su u Ministarstvu.

Aplikacija ednevnik omogućuje  nastavnicima, razrednicima i direktorima škola brzu i jednostavnu izradu izvještaja o održanim časovima, te ocjenama i izostancima učenika koji se analiziraju na sjednicama nastavničkih vijeća.

Roditelji imaju svoju šifru i svakodnevno mogu pratiti sve informacije o djetetu.

Prema riječima Vojislava Popovića, direktora Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u Banjaluci, koja je među prvima dobila ednevnik, ova aplikacija omogućila je odličan uvid roditelja u školske aktivnosti njihovih đaka.

"To je posebno olakšalo pristup roditeljima čija djeca putuju u školu iz drugih opština. Moram naglasiti da to nije nimalo umanjilo redovne sastanke s roditeljima, koji se organizuju isto kao i dosad iako ednevnik imamo već nekoliko godina. Živa riječ je uvijek i te kako poželjna i mi to praktikujemo", rekao je Popović.

Milena T., majka srednjoškolca iz Laktaša, kaže da je uvođenje ednevnika dobra ideja u eri razvijene virtuelni komunikacije, a i štedi vrijeme roditeljima, koji svaki tren mogu biti upućeni u ocjene i ponašanje svog djeteta u školi.

"Ionako svi mnogo vremena provodimo na internetu, pa zašto onda ne bi bilo moguće imati i pristup dnevniku u školama. Iako se redovno odazivam na roditeljske sastanke, ipak mi je draže kad i na ovaj način mogu znati koju ocjenu je dobilo moje dijete", kaže ona.

Prednosti e-dnevnika

  • Ušteda vremena nastavniku i roditeljima
  • Objektivnost pri ocjenjivanju i pravdanju izostanaka
  • Jednostavnija evidencija ocjena
  • Usklađenost u radu različitih predmeta
  • Uvid u uspjeh i ponašanje đaka na svim časovima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije