Obrazovanje

Nepostojanje kriterijuma i standarda najveći problem u ocjenjivanju učenika

Nepostojanje kriterijuma i standarda najveći problem u ocjenjivanju učenika
Nepostojanje kriterijuma i standarda najveći problem u ocjenjivanju učenika

TE­SLIĆ, BA­NJA­LU­KA - Naj­ve­ći pro­ble­mi ko­ji se ti­ču vre­dno­va­nja us­pje­ha uče­ni­ka u ško­la­ma su što ne pos­to­je stan­dar­di i kri­te­ri­ju­mi na osno­vu ko­jih bi nas­ta­vni­ci ocije­ni­li uče­ni­čka dos­ti­gnu­ća.

Ovo je izja­vio Bra­ne Mi­ka­no­vić, de­kan Fi­lo­zof­skog fa­kul­te­ta Uni­ver­zi­te­ta u Ba­nja­lu­ci, pred po­če­tak Osme ško­le pe­da­go­ga i di­re­kto­ra osno­vnih ško­la i pred­škol­skih us­ta­no­va Re­pu­bli­ke Srpske,  ko­ja je otvo­re­na u Te­sli­ću.

"Ocje­nji­va­nje ili vre­dno­va­nje uče­ni­čkog us­pje­ha nas­ta­vni ka­dar u RS ra­di na osno­vu ne­kih svo­jih pro­cje­na, zna­či sva­ka ocje­na je in­di­vi­du­al­na, za sva­kog nas­ta­vni­ka dru­ga­či­ja. Tu su i vrlo nis­ki kri­te­ri­ju­mi nas­ta­vni­ka pri­li­kom ocje­nji­va­nja pa uče­ni­ci na po­čet­ku osno­vnog ško­lo­va­nja ima­ju sve odli­čne ocje­ne, ali pri za­vršet­ku osno­vne ško­le, a po­se­bno ka­da kre­nu u sre­dnje ško­le, te ocje­ne su vrlo lo­še i ni­je ri­jet­kost da bu­de pu­no je­di­ni­ca", stav je Mi­ka­no­vića.

Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, ta­ko­đe čak de­set od­sto nas­ta­vni­ka u ško­la­ma u RS ne po­zna­je ma­te­ri­ju ko­ju pre­da­je uče­ni­ci­ma i osno­vni uzrok to­ga jes­te  ne­do­vo­ljno stru­čnog usa­vrša­va­nja. Ka­že i da ve­li­ki pro­blem pri ocje­nji­va­nju u ško­la­ma pred­stav­lja ulo­ga ro­di­te­lja, jer ocje­na za nas­ta­vni­ka, uče­ni­ka i ro­di­te­lja ne­ma is­tu vri­je­dnost.

"Ni­je ni­šta no­vo da ro­di­te­lji ne do­zvo­lja­va­ju nas­ta­vni­ku da nji­ho­vom dje­te­tu da lo­šu ocje­nu. Is­tra­ži­va­nje ko­ja na­ši stu­den­ti pe­da­go­gi­je ra­de po­ka­zu­ju da su i sa­mi uče­ni­ci svje­sni da nji­ho­ve ocje­ne ni­su u skla­du s nji­ho­vim zna­njem", na­veo je Mi­ka­no­vić.

On je do­dao da je nje­go­va te­ma na tro­dne­vnoj Osmoj ško­li pe­da­go­ga i di­re­kto­ra  "Ogra­ni­če­nja i mo­gu­ćnos­ti una­pre­đi­va­nja ocje­nji­va­nja u osno­vnoj ško­li".

Dra­go Bran­ko­vić, aka­de­mik, ka­zao je da će na Osmoj ško­li za pe­da­go­ge i di­re­kto­re  bi­ti ri­je­či o na­či­nu ocje­nji­va­nja uče­ni­ka, odno­sno o to­me da li da se za­drži sa­daš­nji na­čin broj­ča­nog ocje­nji­va­nja ili da se uve­de opi­sno ili kom­bi­no­va­no ocje­nji­va­nje.

"Ako mi ima­mo po­da­tak da 50 od­sto uče­ni­ka u sre­dnjim ško­la­ma po­nav­lja go­di­nu, a bi­li su u osno­vnoj do­bri uče­ni­ci, on­da to po­ka­zu­je da ne­što ne va­lja. Ma­la ma­tu­ra je je­dan od na­či­na da se ut­vrdi pra­vo zna­nje uče­ni­ka, jer će to vre­dno­va­nje uče­ni­ka ra­di­ti spo­ljni fa­ktor odno­sno nas­ta­vni­ci ko­ji ni­su uče­ni­ci­ma pre­da­va­li to­kom ško­lo­va­nja", izja­vio je Bran­ko­vić.

Pre­drag Da­mja­no­vić, di­re­ktor Re­pu­bli­čkog pe­da­go­škog za­vo­da, ka­zao je da je u pro­te­kle tri go­di­ne oko 6.500 nas­ta­vni­ka pro­šlo kroz ne­ki od vi­do­va stru­čnog usa­vrša­va­nja i da se kon­stan­tno nas­to­ji po­bolj­ša­ti nji­hov kva­li­tet.

"I ovaj se­mi­nar je je­dan od vi­do­va usa­vrša­va­nja. Oče­ku­je­mo gos­te iz Srbi­je ko­ji će nam pre­ni­je­ti svo­ja is­kus­ta­va u ve­zi s ma­lom ma­tu­rom", ka­zao je Da­mja­no­vić.

On je na­veo da je pre­dvi­đe­no ra­zma­tra­nje tri te­me i to "Ocje­nji­va­nje u va­spi­tno-obra­zo­vnom pro­ce­su", "Kva­li­tet va­spi­tno-obra­zo­vnog pro­ce­sa" i "Kon­cep­ci­je i mo­de­li sa­vre­me­ne osno­vne ško­le i pred­škol­ske us­ta­no­ve".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije