Obrazovanje

Norvežani ukidaju domaću zadaću?

Norvežani ukidaju domaću zadaću?
Norvežani ukidaju domaću zadaću?

Novo gradsko vijeće Osla, norveške prijestonice, planira da ukine domaću zadaću za desetine hiljada učenika koji trenutno pohađaju nastavu na području grada Osla, a sve kako bi se ukinule socijalne nejednakosti.

Naime, vladajuća koalicija Laburističke partije i Partije zelenih pregovara o uvođenju alternativnih načina i metoda procjene dječjeg zalaganja kao i drugačijeg načina organizovanja rada kod kuće.

Nakon što novo gradsko vijeće preuzme vlast u Oslu, oni obećavaju da će ove planove i ostvariti.

"Umjesto domaćih zadataka, koji se obično rade kod kuće, želimo da se fokusiramo na rad s nastavnicima. Takođe, želimo da djeca sve školske obaveze završe dok su u školi", kaže Audun Lisbaken, jedan od poslanika u gradskom vijeću, koji dodaje: "Ovo znači da bi djeca mogla naučiti daleko više, a kad dođu kući provoditi kvalitetno vrijeme s porodicom, što znači i daleko manje stresa za roditelje."

Suniva Holmas Eidsvol, takođe iz gradskog vijeća, kaže da planiraju privremeno ukidanje domaće zadaće i to uglavnom za djecu dobi od šest do 13 godina. Ova kampanja bi vjerovatno značila kraj domaćih zadataka, za šta su se godinama zalagali i neki roditelji.

Novo gradsko vijeće ima više inovativnih ideja, pa su tako, pored ukidanja domaćih zadataka, najavili zabranu ulaska automobilom u centar grada, što bi stupilo na snagu tek 2019. godine. 

(NN/The Local)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije