Obrazovanje

OŠ "Ivo Andrić" najdemokratičnija u BiH

OŠ "Ivo Andrić" najdemokratičnija u BiH
OŠ "Ivo Andrić" najdemokratičnija u BiH

BANJALUKA - Zahvaljujući brojnim aktivnostima, novim idejama kao i revnosnom radu tokom cijele godine, Osnovna škola "Ivo Andrić" zaslužno se okitila prvom nagradom te je proglašena za najdemokratičniju školu u BiH.

U projektu pod nazivom  "Izbor za najdemokratičniju školu" u organizaciji Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava CIVITAS  učestvovalo je 86 škola iz čitave BiH,  a koje se odlikuju aktivnim učešćem nastavnika, pedagoga, učenika i roditelja u donešenju odluka i stvaranju što demokratičnije atmosefere u školi koja će uticati na kritičko razmišljanje, slobodu izbora, interkulturalni dijalog, poštovanje različitosti, inkluzivnost kao i kulturu mira.

Prema riječima Željke Opačić direktorke OŠ "Ivo Andrić", u kategoriji osnovnih škola zaslužno su osvojili prvo mjesto.

"Čitav  jedan tim bio je uključen u ovaj projekat, dok nam je ova prestižna nagrada uručena u Neumu. Prvo mjesto je dokaz da smo u proteklom periodu njegovali duh tolerancije, bili otvoreni prema lokalnoj zajednici, ali i unaprijedili vrijednosti koje njegujemo", kazala je Opačić.

Koliko je ova obrazovna ustanova napredovala na demokratskom putu, dokaz su brojne humanitarne akcije koje se organizuju na Međunarodni dan djeteta, posjeta institucijama koje se bave djecom s posebnim potrebama, ali i socijalno ugrožnim mališanima, te otvorena saradnja i partnerski odnosi sa lokalnom zajednicom, vršnjačka edukacija kao i društveno korisni rad.

"Ova nagrada predstavlja jedan veliki pomak ka reformama, ali i praćenju standarda i vrijednosti koje prate neke nove tehnologije, što je pokazatelj da smo se odmakli od loše komunikacije i ustaljenih načina rada", kaže Đurđica Jeličić, psiholog u OŠ "Ivo Andrić".

Ona dodaje da imaju veoma dobru saradnju i partnerske odnose kako sa roditeljima tako i sa lokalnom zajednicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije