Obrazovanje

"Obnavljači" nemaju pravo na menzu?

"Obnavljači" nemaju pravo na menzu?
"Obnavljači" nemaju pravo na menzu?

BANJALUKA - Studenti koji drugi put obnavljaju godinu najvjerovatnije neće moći da se hrane u studentskoj menzi, a o tome će uskoro odlučiti i Upravni odbor Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci.

"Svakako ćemo izaći u susret studentima koji iz objektivnih razloga obnavljaju godinu zbog vanrednih situacija. Međutim, u Zakonu o studentskom standardu pojam 'iz određenih razloga' je širok i treba ga jasnije definisati na sjednici Upravnog odbora", rekao je Zoran Babić, direktor Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, zakon definitivno ne prepoznaje studente koji više od dva puta obnavljaju godinu ili više puta obnavljaju apsolventski staž.

"Oni koji više od dva puta obnavlju godinu ili produžuju apsolventski staž nisu na listi onih kojima se obezbjeđuje ishrana po studentskim cijenama te nemaju pravo da se hrane u menzi", dodao je Babić.

Pojasnio je da ako se broj studenata koji obnavalju godinu jednom ili drugi put, samo iz objektivnih razloga, svede na mjeru koja se može finansirati iz budžeta, na zahtjev studenata može se odobriti korišenje prava na ishranu u studentskoj menzi, ali o tome tek treba da se donese odluka.

Kako ističe, cilj Uprave Studentskog centra "Nikola Tesla" je da maksimalno izađe u susret studentima koji spadaju u socijalne kategorije.

"Do sada smo dosta studenata smjestili na osnovu dokaza da spadaju u neku socijalnu kategoriju i oni su nam prioriteti i što se tiče ishrane i smještaja. Neki su oslobođeni svih troškova u studentskom domu i težićemo i ubuduće da im pomažemo koliko budemo u mogućnosti", dodaje Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije