Obrazovanje

Obnavljaju više obrazovnih institucija

Obnavljaju više obrazovnih institucija
Obnavljaju više obrazovnih institucija

SARAJEVO - Delegacija EU u BiH saopštila je danas da je broj obrazovnih ustanova, obdaništa i škola, koje bi trebalo da budu obnovljene u okviru EU Programa za oporavak od poplava povećan sa inicijalno planiranih 90 na 109.

U saopštenju se navodi da će to povećanje omogućiti da više djece, nastavnika i roditelja ima koristi od obnovljenih objekata širom poplavljenih područja u BiH.

Tokom faze provođenjem Programa postalo je očigledno da više obrazovnih objekata nego što se prvobitno pretpostavljalo nakon poplava ima potrebu za sanacijom kako bi se obezbijedilo bezbjedno i savremeno okruženje za učenje. 

Iz tog razlga EU svoju podršku obnovi proširuje na dodatne obrazovne ustanove koje se nalaze u Banjaluci, Čelincu, Derventi, Srpcu, Maglaju, Olovu i Zenici. 

Ove dodatne aktivnosti EU Programa za oporavak od poplava biće provedene u okviru postojećeg budžeta Programa zahvaljujući internim prilagođavanjima i uštedama koje su do sada ostvarene u implementaciji Programa.

Sa današnjim danom, sanacioni radovi u sklopu Programa već su dovršeni u 72 obrazovne ustanove od čega je 65 školskih i sedam predškolskih objekata. 

Trenutno su u toku radovi na objektima 28 obrazovnih ustanova dok radovi na devet objekata treba da počnu po završetku procesa nabavke. 

Ako to vremenski uslovi dozvole, očekuje se da će radovi na obnovi u svih 109 obrazovnih ustanova koje dobijaju pomoć od EU biti dovršeni do maja 2015.

Osim toga, broj projekata obnove komunalne infrastrukture, koje finansira EU Program, povećava se sa 100 na 130.

Ovi projekti obuhvataju sanacione radove na lokalnim putevima i mostovima kao i na lokalnim sistemima vodosnabdijevanja i kanalizacije. 

Projekti će se provoditi naročito u ruralnim i perifernim dijelovima opština koje su bile pogođene poplavama, te će doprinijeti da se poveća broj ljudi koji dobijaju pomoć EU, kroz obezbjeđivanje boljeg saobraćajnog pristupa udaljenim zajednicama i poboljšanje usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije koje su bile narušene usljed šteta nanesenih poplavama. 

Sanacija na 38 objekata komunalne infrastrukture, odnosno 20 mostova, 12 puteva i šest sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije već su okončani, a trenutno su u toku radovi na 41 objektu. 

Ovi radovi će biti dovršeni do oktobra 2015. godine kad se Program završava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije