Obrazovanje

Od niske plate sami kupuju nastavna sredstva

Od niske plate sami kupuju nastavna sredstva
Od niske plate sami kupuju nastavna sredstva

SARAJEVO - Nastavnici iz vlastitog džepa, od ionako niske plate, kupuju plastelin, boje, plakate i ostala nastavna sredstva kako bi učenicima pružili koliko-toliko kvalitetnu nastavu jer je osiguravanje table i krede maksimalan domet većine škola u FBiH.

Uz to, problem su i stari školski objekti, koji su u nekim mjestima stariji i od sto godina pa se svake godine treba tražiti saglasnost za odvijanje nastave jer je opasno raditi u njima i može se desiti da padne crijep ili strop. Takođe, većina područnih škola nema prostor za tjelesni i zdravstveni odgoj.

Ovo su neki od problema učenika i prosvjetnih radnika u FBiH, na koje su danas ukazali članovi sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja. Istakli su da se obrazovanje tretira kao trošak, a ne kako bi trebalo - kao ulaganje u budućnost.

"Prosječna plata nastavnog osoblja je ispod prosječne plate na nivou FBiH. U Posavskom kantonu je najniža i iznosi 660 KM, pa do 1.021 KM u Kantonu Sarajevo. Nastavnici samo kroz svoj entuzijazam pokušavaju nadomjestiti sve probleme. Ovo je posao koji puno traži i radi se samo iz ljubavi", rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH.

Naglasio je da su najveći problemi u kantonima koji žive na pomoći FBiH, kao što su Zeničko-dobojski, Bosanskopodrinjski, Posavki i Tuzlanski.

Na sve probleme koje imaju, dodao je, sada prosvjetni radnici strahuju da će dalja isplata plata i naknada biti dovedena u pitanje jer još nisu ni počeli pregovori s vladama kantona i FBiH o granskim kolektivnim ugovorima koje treba uskladiti s novim Zakonom o radu FBiH.

Stoga su za 18. decembar najavili polusatni generalni štrajk upozorenja oko 25.000 prosvjetnih radnika ako u narednih 15 dana ne počnu ovi pregovori i ako Vlada FBiH ne produži rok važenja aktuelnih kolektivnih ugovora o radu, koji ističe upravo 18. decembra.

"Generalni štrajk upozorenja biće održan od 12 do 12.30 jer je tada neka međusmjena i mi ne želimo ugroziti nastavni proces. Održaće se od vrtića do fakulteta. Prosvjetni radnici će biti na svojim radnim mjestima s učenicima tih pola sata, ali se neće odvijati nastava. Izabrali smo 18. decembar i zato što je to Dan migranata pa ako vlade ne odluče riješiti naš status to će biti poruka da treba da tražimo spas i izlaz iz ove zemlje", najavio je Šatorović.

Upozorio je da će nakon 18. decembra, ukoliko se do tada kantonalne i federalna Vlada ogluše na pozive sindikata, odlučivati o najradikalnijim mjerama.

"Mi imamo spremne prijedloge kolektivnih ugovora. Treba samo da počnu pregovori. Tražimo da se krene u tu aktivnost i za institucije visokog obrazovanja, koje nisu imale kolektivni ugovor", istakao je Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja FBiH.

U sindkatima su ukazali i da bi željeli približno jednake uslove za sve učenike i prosvjetne radnike u FBiH s obzirom na to da sada, zbog nadležnosti nad obrazovanjem, postoji deset zakona u deset kantona, deset standarda, pravilnika. S tim u vezi, pozdravili su nastojanje ministrice obrazovanja FBiH Elvire Dilberović da se počnu pregovori o ujednačavanju prava učenika i prosvjetnih radnika. Izjavu Dilberovićeve i o otpočinjanju pregovora o granskim kolektivnim ugovorima za tri kantona, Unsko-sanski, Zeničko-dobojski i Bosanskopodrinjski, danas nismo uspjeli dobiti zbog sjednice Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije