Obrazovanje

Odluka o poskupljenju ishrane u studentskoj menzi biće poništena

Odluka o poskupljenju ishrane u studentskoj menzi biće poništena
Odluka o poskupljenju ishrane u studentskoj menzi biće poništena

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će poništiti odluku Upravnog odbora Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci o poskupljenju ishrane za studente koji se hrane u menzi, a nisu stanari studentskog doma, jer je protivzakonita.

On je podsjetio da je reagovao kada je Upravni odbor Studentskog centra prvi put donio odluku o poskupljenju ishrane za studente koji se hrane u menzi, a nisu stanari studentskog doma tako što je tražio da se ona preispita, misleći da će imati u vidu Pravilnik o kriterijumima i mjerilima za utvrđivanje cijene usluga studentskog standarda.

"Oni su prema ovom pravilniku bili dužni da cijene odrede do 1. novembra godine u kojoj studenti počinju akademsku godinu, a oni su to uradili na kraju, odnosno u aprilu mjesecu, što je protivzakonito i odluka će biti poništena tako da studenti mogu biti bezbrižni - imaće cijenu ishrane kao i oni koji žive u studentskom domu", pojasnio je Malešević.

Osvrćući se na odluku Ustavnog suda, prema kojoj se ukida deset bodova za djecu poginulih boraca pri zapošljavanju u osnovnim školama, Malešević je rekao da ne može komentaristati ovu odluku jer se ona, kakva god da je, mora poštovati.

"Greškom je otišao dopis osnovnim i srednjim školama. Ta odluka Ustavnog suda se odnosi direktno na osnovne škole, odnosno na Pravilnik o prijemu radnika u osnovnim školama. Isti je pravilnik i za srednje škole, ali nije pokrenuta apelacija i taj pravilnik je još na snazi", dodao je Malešević.

On je pojasnio da, pošto je riječ o istom pravilniku, Ministarstvo bi trebalo da pokrene inicijativu za njegovu promjenu, ali sve do onog momenta dok se Pravilnik ne promijeni, on će biti na snazi, što znači da u srednjim školama taj pravilnik važi i prijem radnika će biti prema tom pravilniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije