Obrazovanje

Opština Sanski Most u praksu učenika uložila 200.000 KM

Opština Sanski Most u praksu učenika uložila 200.000 KM
Foto: Arhiva | Opština Sanski Most u praksu učenika uložila 200.000 KM

SANSKI MOST - Općina Sanski Most jedna je od prvih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koja se aktivno uključila i finansijski podržala dualno obrazovanje, a u ove svrhe je iz općinskog budžeta u prošloj godini izdvojeno 200.000 maraka.

Ovo obrazovanje podrazumijeva da učenici koji pohađaju stručne škole i obrazuju se za praktična zanimanja, znanja i vještine tokom školovanja stiču u lokalnim proizvodnim subjektima.

"S ovom praksom nastavićemo i ove godine, a u ovogodišnjem budžetu planirali smo isto toliko sredstava. Zaključili smo ugovore s ukupno 16 privrednih subjekata u kojima učenici stiču praktična znanja i vještine tokom školovanja. Dosadašnja iskustva su jako pozitivna", istakao je Faris Hasanbegović, načelnik ove općine.

Prema njegovim riječima, učenici su u prilici da tokom sticanja prakse ostvaruju i određenu zaradu u mjesečnom iznosu od oko 200 maraka, što je dodatni stimulans za njih.

Kako nas je upoznao Asmir Džafić, direktor Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu, koja obrazuje učenike za praktična zanimanja, dualnim obrazovanjem prošle godine bila su obuhvaćena 54 učenika, a ove godine biće ih 57.

Džafić ističe kako pored dobrih efekata u obrazovanju, praktična nastava učenika donosi i odgojne benefite.

"Praktičnu nastavu imaju učenici završnih razreda, a poslodavci obično traže učenike koji dobro uče i imaju primjerno vladanje, što je dodatni motiv za njih. Mnogi od učenika na ovaj način stiču priliku da se zaposle u privrednim subjektima u kojima ostvaruju praktičnu nastavu, s obzirom na to da je trenutno velika potražnja za radnom snagom. U svakom slučaju, nakon okončanja školovanja oni već stiču praktična znanja i vještine, te su osposobljeni za tržište rada", ističe Džafić.

On dodaje kako je, u sklopu ovog projekta, u saradnji s Privrednom komorom USK u proteklom periodu provedena i edukacija mentora iz privrednih subjekata koji s učenicima izvode praktičnu nastavu.

"U protekloj i ovoj godini učenici praksu imaju u privrednim subjektima koji su se prijavili na javni poziv koji je raspisala općina Sanski Most i s njima su sklopljeni ugovori o saradnji. Radi se o subjektima iz oblasti trgovine, ugostiteljstva, auto-mehaničarima, metaloprerađivačima, a treba naglasiti kako praktična znanja u sanskim zdravstvenim ustanovama stiču i učenici medicinske škole. Pokazalo se kako su brojni pozitivni efekti dualnog obrazovanja, jer do sada obrazovni sistem nije pratio potrebe privrede, što se polako mijenja", istakao je Džafić.

Pozitivne primjere iz Sanskog Mosta počinju da slijede i ostali gradovi i općine s područja Unsko-sanskog kantona, te na sličan način potiču i podržavaju dualno obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije