Obrazovanje

Osmanović sa roditeljima bošnjačke djece povratnika u Srpsku

Osmanović sa roditeljima bošnjačke djece povratnika u Srpsku
Osmanović sa roditeljima bošnjačke djece povratnika u Srpsku

SARAJEVO- Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović danas je u razgovoru sa roditeljima bošnjačke djece iz Konjević Polja, Vrbanjaca, Kotorskog i Grapske pozvao da se u što kraćem vremenskom roku iznađe adekvatno rješenje za probleme sa kojima se suočavaju djeca povratnika u Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva civilnih poslova saopšteno je da je Osmanović u Sarajevu sa roditeljima razgovarao o problemima u obrazovanju sa kojima se suočavaju djeca povratnika bošnjačke nacionalnosti u Republiku Srpsku, a koji se odnose na omogućavanje pohađanja nastave za nacionalnu grupu predmeta, izučavanje bosanskog jezika, kvalitet nastave i uslove u kojima se nastava odvija.

Osmanović je informisao prisutne o zaključcima koji su usvojeni na Prvoj sjednici Konferenciji ministara obrazovanja u BiH, te još jednom osudio svaki oblik diskriminacije, segregacije, asimilacije i politizacije u obrazovanju u BiH.

"Sve obrazovne vlasti u BiH treba da doprinesu stvaranju okruženja koje poštuje ljudska prava, osnovne slobode i individualnost svakog učenika, njegov kulturni i nacionalni identitet, jezik i vjeroispovijest, bez diskriminacije u pristupu obrazovanju ili njihovom učešću u obrazovnom procesu", istakao je Osmanović.

Sastanku su prisustvovali i federalni ministar obrazovanja i nauke, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, kao i predstavnik Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije