Obrazovanje

Paradoks u obrazovanju u USK: Manje učenika, a više prosvjetara

Paradoks u obrazovanju u USK: Manje učenika, a više prosvjetara
Paradoks u obrazovanju u USK: Manje učenika, a više prosvjetara
Z. Čekić

BIHAĆ - Iako je u obrazovnim ustanovama na području USK iz godine u godinu sve manje učenika, istovremeno se povećava broj prosvjetnih radnika, pokazali su rezultati kontrole koju je provela inspekcija za obrazovanje u ovom kantonu.

Husein Rošić, premijer USK, ističe kako je riječ o paradoksalnom podatku koji naposlijetku ima i negativne finansijske efekte po budžetsko poslovanje. "Prema sadašnjim procjenama, ovogodišnji budžet za obrazovanje biće premašen za oko dva miliona u odnosu na plan, a glavni razlog tome su novi radnici u obrazovanju. U ovakvim okolnostima, kada provodimo mjere racionalizacije i stroge štednje, to je nedopustivo", istakao je Rošić.

On je dodao kako je direktorima svih obrazovnih ustanova u ovom kantonu naloženo da dostave podatke o broju zaposlenika kako bi se utvrdio njihov tačan broj.

Ministar obrazovanja u Vladi USK Muhamed Ramić istakao je kako je evidentno da je veliki broj prosvjetnih radnika zaposlen mimo odobrenja resornog ministarstva.

"Postavili smo sebi zadatak da do naredne školske godine uredimo sve po važećim pedagoškim standardima i da na neki način zbrinemo jedan broj prosvjetnih radnika koji će sasvim izvjesno biti tehnološki višak", istakao je Ramić.

Za prekomjerno zapošljavanje u obrazovanju on smatra odgovornim svoje prethodnike koji, kako kaže, nisu posvetili dovoljno pažnje ovom problemu. Zanimljivo je da su se u proteklih šest mjeseci, zbog čestih rekonstrukcija, promijenila tri ministra obrazovanja u Vladi USK. Drastičan pad broja učenika na području USK najbolje ilustruje podatak da je ove godine u prve razrede osnovnih škola upisano 200 učenika manje u odnosu na proteklu godinu.

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije