Obrazovanje

Planiran upis 11.712 srednjoškolaca

Planiran upis 11.712 srednjoškolaca
Planiran upis 11.712 srednjoškolaca

BANJALUKA - U školskoj 2015/2016. godini u srednjim školama u Republici Srpskoj planiran je upis 11.712 učenika u 471 odjeljenje.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić rekla je Srni da je u narednoj školskoj godini planiran upis učenika u novo zanimanje četvrtog stepena složenosti u struci poljoprivreda i prerada hrane - agro-turistički tehničar, za koje je interes pokazala privreda.

 Prema njenim riječima, planiran je upis jednog odjeljenja u Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Prijedoru.

"Značaj uvođenja ovog zanimanja je višestruk: osposobljava učenike da poljoprivredne proizvode sa sopstvenog imanja plasiraju kroz ponudu u seoskom turizmu, jačanje i razvoj ruralnih-seoskih područja, zatim stvaranje preduslova za ostanak mladih na selu kroz samozapošljavanje, njegovanje tradicije i autentičnosti našeg sela, poštovanje ekoloških standarda u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji i proširenje turističke ponude lokalnih zajednica", rekla je Ćućićeva.

Ona je naglasila da uvođenje novog zanimanja agro-turistički tehničar u nastavni proces prati evropske trendove u razvoju agro-biznisa, jer afirmiše tri značajne privredne grane: poljoprivrednu proizvodnju, turizam i ugostiteljstvo, a završavanjem školovanja u ovom zanimanju pružaju se velike mogućnosti zapošljavanja u oblasti seoskog i eko-turizma i ugostiteljstva.

"I u narednoj školskoj godini nastavićemo da razvijamo programe koje smo ranije uveli", istakla je Ćućićeva.

Ona je podsjetila da je u 2014/2015. godini uvedeno šest novih zanimanja, i to tri u okviru struke mašinstvo i obrada metala gdje su umjesto mašinskog tehničara uvedena dva nova zanimanja četrvtog stepena složenosti - mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i mašinski tehničar za vozače i motorna vozila, te jedno novo zanimanje trećeg stepena složenosti - mehaničar grejne i rashladne tehnike, a u struci trgovina i turizam su umjesto ugostiteljsko-kulinarskog tehničara uvedena dva zanimanja četvrtog stepena složenosti - ugostiteljski tehničar i kulinarski tehničar.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje rekla je i da je u 2015/2016. školskoj godini u prvom razredu srednjih škola planirano više mjesta u odnosu na broj učenika koji završavaju devete razrede osnovnih škola iz razloga što se svake godine upiše određen broj učenika iz susjednih država u pograničnim područjima, te jedan broj učenika iz opština u Federaciji BiH.

Ona je podsjetila da škole, u saradnji sa lokalnom zajednicom, kreiraju prijedlog plana upisa učenika u prvi razred u skladu sa potrebama tržišta rada, stepenom tehnološkog razvoja, interesovanjem učenika i strateškim planom razvoja lokalnih zajednica, odnosno Republike Srpske u cjelini, a da Ministartsvo prosvjete i kulture odgovara na potrebe i zahtjeve tržišta rada, poslodavaca i lokalnih zajednica tako što razvija one nastavne programe za koje postoji interesovanje, odnosno usklađuje postojeće programe sa tehnološkim dostignućima.

"I ove 2014/2015. godine učenici su pokazali najveće interesovanje za gimnazijsko obrazovanje, zatim za struke ekonomija, pravo i trgovina, elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala i zdravstvo. Nije bilo interesovanja za zanimanja u struci geologija, rudarstvo i metalurgija, a malo je interesovanje za zanimanja u strukama tekstilstvo i kožarstvo, hemija, nemetali i grafičarstvo i ostale djelatnosti", istakla je Ćućićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije