Obrazovanje

Počinje program razvoja sporta kroz školske sekcije

Počinje program razvoja sporta kroz školske sekcije
Foto: Srna | Počinje program razvoja sporta kroz školske sekcije
Srna

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić potpisao je danas sa direktorima banjalučkih osnovnih škola i 27 profesora fizičkog vaspitanja ugovor o realizaciji programa "Razvoj sporta kroz školske sportske sekcije", čiji je cilj podizanje nivoa fizičke aktivnosti učenika.

"Danas počinjemo nešto što smo jako dugo očekivali. Kada smo u decembru dobili naziv - evropski grad sporta, fokus je upravo trebalo da bude na školskom sportu", rekao je Radojičić novinarima.

On je naveo da ovim sve banjalučke škole dobijaju profesore fizičkog vaspitanja i da projekat u potpunosti finansira grad.

Radojičić je istakao da će u 26 banjalučkih osnovnih škola biti angažovano 27 profesora fizičkog vaspitanja jer su u jednoj školi angažovana dva profesora, te da su priliku za učešće dobili svi koji su se prijavili na javni konkurs, a ispunjavali su uslove.

On je rekao da je projekat proširenja sportskih aktivnosti za najmlađe bio koncipiran, ali da je bilo potrebno par mjeseci da se dobije saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture, te da realizacija krene početkom školske godine.

"Cilj je podizanje fizičke aktivnosti i nuđenje dodatnih sportskih sadržaja i fizičke aktivnosti za najmlađe, kod kojih su zbog stila života, korištenja telefona, računara i modernih tehnologija vrlo često primjetni znaci fizičke neaktivnosti, obolenja kičme, gojaznosti", kaže Radojičić.

 Prema njegovim riječima, učenicima u višim razredima uvode se besplatno dodatne sportske aktivnosti.

Radojičić kaže da je ovaj projekat dobar i za profesore fizičkog vaspitanja jer nažalost ima dosta nezaposlenih ove struke, te da oni sada imaju priliku da volontirajući u školama steknu i dodatno radno iskustvo, budu radno angažovani i dobiju neku malu nadoknadu.

On je rekao da će sve banjalučke škole dobiti i određenu opremu za poligone za vježbe čiju nabavku će, takođe, grad finansirati.  

Na pitanje da li se zbog težine đačkih torbi planira uvođenje ormarića u školama, Radojičić je rekao da je, bez ozbiljnije reforme cijelog nastavnog plana i programa, sve palijativna mjera.

"Prošle sedmice sam bio u Rusiji na velikom forumu obrazovanja, ljudi polako prelaze na elektronske table, na tablete, na nastavu na računarima. Onda nemate torbu i nemate probleme te vrste", kaže Radojičić.

Jedan od angažovanih profesora fizičkog vaspitanja Mladen Čeko istakao je značaj projekta za djecu i mlade.  

Čeko je rekao da se pridužio ovom projektu da bi se uključio u dio školskog sporta u gradu i pomogao djeci da imaju više sportskih sadržaja u školi.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije