Obrazovanje

Pod upitnikom 83 radna mjesta

Pod upitnikom 83 radna mjesta
Pod upitnikom 83 radna mjesta

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je Odjeljenju za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta zahtjev za provjeru validnosti 83 diplome Internacionalnog i Evropskog univerziteta, koje posjeduju zaposleni u prosvjeti RS, ali odgovor još nije dobilo.

"Zahtjev za provjeru validnosti ovih diploma prije godinu dana Odjeljenju za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta poslali smo kao prioritetno pitanje, ali odgovor do danas nismo dobili", naglasili su u resornom ministarstvu.

Branka Rogač, službenica za odnose s javnošću resornog ministarstva, precizirala je da je s diplomama fakulteta ovih univerziteta zaposleno 18 profesora u srednjim školama i 65 nastavnika u osnovnim školama u RS.

U ovom ministarstvu su istakli da će po dobijanju odgovora od Vlade Brčko distrikta postupiti u skladu sa svojim nadležnostima po ovom pitanju, te da prije toga ne mogu da komentarišu radni status prosvjetnih radnika sa diplomama ovih univerziteta u RS.

"Nezavisne" su, takođe, uputile dosad dva dopisa Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta, s pitanjima koji fakulteti na području Brčko distrikta imaju licencu za rad i da li Internacionalni univerzitet Brčko i Evropski univerzitet Brčko imaju dozvolu za rad. Odgovor nismo dobili.

Sa druge strane, u Sindikatu obrazovanja Republike Srpske naglašavaju da postoji potreba da se "pročešljaju" diplome svih zaposlenih u obrazovnim ustanovama RS, ali i svim drugim javnim institucijama.

"Imamo informaciju da je čak 50 nastavnika matematike sa spornim diplomama privatnih fakulteta iz Brčkog u osnovnom i srednjem obrazovanju RS", istakao je Dragan Gnjatić, predsjednik ovog sindikata.

On je dodao da, kada je posrijedi rad privatnih fakulteta u RS, kao i u cijeloj BiH, treba ne samo pooštriti kriterijume za dodjeljivanje licenci za njihov rad, nego i kriterijume koji se primjenjuju na studijskim programima.

"Hitno treba da se napravi red po ovom pitanju", naglašava Gnjatić.

Podsjećamo, nedavno je s Novosadskog univerziteta stigla informacija da je ovaj fakultet odbio nostrifikaciju 30 bh. diploma s Evropskog univerziteta u Brčkom, ali i drugih, uglavnom privatnih fakulteta u BiH.

Naime, odranije je poznato da je početkom prošle godine Odjel za obrazovanje brčanske vlade osporio produženje licenci za rad Internacionalnom i Evropskom univerzitetu u Brčkom, jer smatraju da ove visokoškolske ustanove ne rade u skladu sa zakonom, normativima i standardima visokog obrazovanja, te da je u toku upravni sudski spor s ovim visokoškolskim ustanovama. Ovi univerziteti, sa druge strane, tvrde da rade u skladu sa zakonom i dodjeljuju diplome svršenim studentima.

Kontrole Prosvjetne inspekcije RS

Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS, istakla je da kontrolu zakonitosti sticanja i izdavanja diploma Prosvjetna inspekcija vrši po zahtjevu ustanova, odnosno poslodavaca samo u obrazovnim ustanovama u RS.

"U prošloj i ovoj godini Inspekcija nije konstatovala nepravilnosti kada je riječ o sticanju školskih isprava u obrazovnim ustanovama u RS, te stoga nije bilo slučajeva u kojima bi nalagala poništavanje školskih isprava", precizirala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije