Obrazovanje

Pogledajte ko su dobitnici Svetosavske nagrade u Srpskoj

Pogledajte ko su dobitnici Svetosavske nagrade u Srpskoj
Foto: Borislav Brezo | Pogledajte ko su dobitnici Svetosavske nagrade u Srpskoj

BANJALUKA - Na svim svojim putevima znajte da pravi budu putevi vaši i noge vaše neće se spoticati, govorio je Sveti Sava, rodonačelnik srpskog naroda, srpski princ, monah, iguman manastira Studenica, književnik i diplomata koji je najzaslužniji za širenje pravoslavlja među Srbima, ali i srpskog pisma.

Upravo pravim putevima znanja i vaspitanja koračaju bez spoticanja 45 istaknutih vaspitno-obrazovnih radnika zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, te predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, koje je Svetosavskom nagradom za radnu 2023/2024. godinu nagradilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Svetosavska nagrada, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade,  ovogodišnjim dobitnicima dodijeljena je na svečanoj manifestaciji "Naši učitelji" 26. januara u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

"Na osnovu pristiglih prijava na javne pozive za izbor kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade odabrano je sedam vaspitno-obrazovnih radnika iz predškolskih ustanova, 24 vaspitno-obrazovna radnika iz osnovnih škola, te 14 profesora srednjih škola u Republici Srpskoj kojima se dodjeljuje Svetosavska nagrada za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja djece i učenika i doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj u prethodnoj školskoj, odnosno radnoj godini", istakli su iz resornog ministarstva.

Dodaju da su kandidate za dodjelu Svetosavske nagrade, prema nivoima vaspitanja i obrazovanja, mogle predlagati predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, stručni aktivi srednjih škola te strukovna udruženja vaspitno-obrazovnih radnika.

"Jedno od strateških opredjeljenja Ministarstva prosvjete i kulture jeste da vaspitno-obrazovne ustanove prvenstveno budu sigurna mjesta na kojima će se u kontinuitetu, kroz različite aktivnosti djeca osnaživati, hrabriti i podučavati. Ako smo saglasni u tome da svako od nas može i mora da uradi sve kako bi buduća pokoljenja rasla u miru, u podsticajnom i ugodnom okruženju za razvoj i učenje, onda je sasvim jasno šta nam je zadatak. U svetosavskom duhu, ne samo ovaj dan, već u sve ostale dane u godinama koje su pred nama, trebamo ulagati u bolje vaspitanje i obrazovanje i time jačati naš obrazovni sistem obasjan prosvetiteljskom mudrošću", rekla je Željka Stoičić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

U ime svih dobitnika Svetosavske nagrade u oblasti predškolskog vaspitanja za "Nezavisne" govorila je Sanja Prodanović, zaposlena u Javnoj ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece Dječiji vrtić "Čika Jova Zmaj" u Foči.

"Predškolsko vaspitanje i obrazovanje kao prva karika u vaspitno-obrazovnom procesu predstavlja veoma važnu stepenicu u rastu i razvoju naše djece. Predškolske ustanove su mjesta u kojima djeca imaju priliku da rastu, uče, stvaraju prijateljstva, razvijaju vještine i navike potrebne za život, a neka od njih su upravo tu napravila prve korake i izgovorila svoje prve riječi. Zato su vrtići slobodno možemo reći, druga kuća za djecu, mjesto življenja gdje često vaspitače doživljavaju kao najbliže članove svoje porodice", rekla je Prodanovićeva.

Dodala je vaspitači svojim radom, inovativnošću, kreativnošću i sposobnošću kroz različite aktivnosti podstiču kod djece sve razvojne oblasti, pomažući im pri tom da vjeruju u sebe jer su upravo oni budućnost Republike Srpske!

"Vaspitači svojim kompetencijama, spremnošću za profesionalnim usavršavanjem i učenjem iz dana u dan, predškolstvo u Republici Srpskoj zajedno sa djecom boje najljepšim bojama. Često po svom radu prepoznatljivi ne samo kod nas i u regionu, već širom svijeta. Odavno već spremni da opravdaju činjenicu da je ulaganje u djecu, ulaganje u bolje sutra Republike Srpske. Pa tako i ova nagrada, još jedan je dokaz da smo na pravom putu. Ne samo što je velika čast biti dobitnik Svetosavske nagrade, već je ona i obaveza svima nama da se u budućnosti radi još više i još bolje", kazala je Prodanovićeva.

Dobitnici Svetosavske nagrade u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja za radnu 2023/2024. godinu:

•           Sanja Prodanović, Javna ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece Dječiji vrtić "Čika Jova Zmaj" Foča;

•           Svetlana Čigoja, Javna ustanova Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka;

•           Dobrinka Perdan, Javna ustanova Dječiji vrtić "Čika Jova Zmaj" Bijeljina;

•           Milanka Vidović, Javna ustanova Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka;

•           Aleksandra Vidović, JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece "Lepa Radić" Gradiška;

•           Darija Đekić, Javna ustanova Dječiji vrtić "Neven" Čelinac i

•           Marko Kotur, JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece "Lepa Radić" Gradiška.

Ispred dobitnika Svetosavske nagrade u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja za "Nezavisne" govorila je Slavica Govedarica, nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, zaposlena u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Istočnoj Ilidži.

"Govoriti o obrazovanju i prosvjećivanju najvažnijeg i najčistijeg dijela društvene zajednice, nedopustivo je ako se prvo ne pomene jedna od najsvjetlijih i najsvetijih figura naše istorije i tradicije, svetitelj Sava. To je ličnost koja je oplemenila i produhovila svoj narod kao nikad niko prije njega. Zahvaljujući svojoj mudrosti, usadio nam je visoke vrijednosti koje nam vijekovima osvjetljavaju put i zbog kojih nas i drugi uvažavaju. Standarde po kojima ćemo biti otvoreni za sve što je dostojno prihvatanja, a istovremeno oprezni pred svim što vrijeđa dostojanstvo.Upravo te vrijednosti stavljaju pred nas visoke ciljeve, a putokaz koji nam je ostavio Sveti Sava jasno nas vodi putem kojim treba da ide jedno dostojanstveno obrazovanje, spremno da pomogne djeci da postanu svestrane ličnosti sa naročitim moralnim i duhovnim standardima", kazala je Govedarica.

Dobitnici Svetosavske nagrade u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja za školsku 2022/2023. godinu:

•           Katarina Vučen, nastavnik razredne nastave, zaposlena u JU OŠ „Veselin Masleša" Foča;

•           Željka Đukić, nastavnik matematike, zaposlena u JU OŠ „Đura Jakšić" Banja Luka;

•           Branko Anđić, psiholog, zaposlen u JU OŠ „Vuk Karadžić" Omarska, Prijedor;

•           Sretko Markuljević, nastavnik razredne nastave, zaposlen u JU OŠ „Dositej Obradović" Banja Luka;

•           Jelena Ostojić, nastavnik razredne nastave, zaposlena u JU OŠ „Vuk Karadžić" Novi Grad;

•           Aleksandar Popović, nastavnik srpskog jezika, zaposlen u JU OŠ „Đura Jakšić" Banja Luka;

•           Vesna Malenčić, nastavnik razredne nastave, zaposlena u JU OŠ „Vuk Karadžić" Omarska, Prijedor;

•           Verica Gligović, nastavnik srpskog jezika, zaposlena u JU OŠ „Zmaj Jova Jovanović" Banja Luka;

•           Jelena Radivojević Stupar, psiholog, zaposlena u JU OŠ „Branko Ćopić" Prnjavor;

•           Biljana Ostojić Đokić, nastavnik geografije, zaposlena u JU OŠ „Aleksa Šantić" Ugljevik;

•           Verica Tegeltija, nastavnik razredne nastave, zaposlena u JU OŠ „Ivan Goran Kovačić" Mrkonjić Grad;

•           Danimirka Blagojević, nastavnik razredne nastave, zaposlena u JU OŠ „Georgi Stojkov Rakovski" Banja Luka;

•           Marina Knežević, nastavnik razredne nastave, zaposlena u JU OŠ „Jovan Cvijić" Brezičani, Prijedor;

•           Ana Spremić Solaković, nastavnik razredne nastave, zaposlena u JU OŠ „Sveti Sava" Bijeljina;

•           Slavica Govedarica, nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, zaposlena u JU OŠ „Petar Petrović Njegoš" Istočna Ilidža;

•           Nada Mikanović, nastavnik srpskog jezika, zaposlena u JU OŠ „Aleksa Šantić" Ugljevik;

•           Branka Lepir Šinik, nastavnik razredne nastave, zaposlena u JU OŠ „Stanko Rakita" Banja Luka;

•           Miroslav Čavarkapa, nastavnik srpskog jezika, zaposlen u JU OŠ „Sveti Sava" Istočno Novo Sarajevo;

•           Nataša Vidović, nastavnik srpskog jezika, zaposlena u JU OŠ „Milan Rakić" Bukovica Velika, Doboj;

•           Aida Gutić, nastavnik razredne nastave, zaposlena u JU OŠ „Sveti Sava" Zvornik;

•           Petar Babić, nastavnik tehničkog obrazovanja i osnova informatike, zaposlen u JU OŠ „Nikola Tesla" Prnjavor;

•           Dragana Davidović, nastavnik razredne nastave, zaposlena u JU OŠ „Desanka Maksimović" Trn, Laktaši;

•           Violeta Šeovac, nastavnik geografije, zaposlena u JU OŠ „Vuk Karadžić" Bijeljina;

•           Milena Vuković, nastavnik razredne nastave, zaposlena u JU OŠ „Veselin Masleša" Foča.

Mira Stanišev, profesorka srpskog jezika i književnosti u Medicinskoj školi u Doboju kazala je za "Nezavisne" da joj je neizmjerna čast što govori u ime profesora, ovogodišnjih dobitnika Svetosavske nagrade sa kojima dijeli ponos i radost zbog ovog značajnog priznanja.

"Priznanje je tim veće što je nagrada baš Svetosavska jer mi smo, u trenutku kada smo se opredijelili za posao vaspitno-obrazovnih radnika  i kročili, čvrstim koracima, na put Svetosavlja. Tim putem vodimo i naše učenike i, zajedno sa njima, od Svetog Save učimo prave vrijednosti. Ova nagrada nije samo naša, za nju su zaslužni i naši učenici jer da nije njih, njihovih radoznalih pogleda i osmijeha odobravanja, ali i pospanih očiju i odsutnog klimanja glavom, mi ne bismo našli tu veliku snagu da odgovorimo i ispunimo očekivanja, ali i da razbudimo, pokrenemo, zainteresujemo. Uzalud bi bile naše pripreme, nastavni ciljevi i zadaci, očekivani ishodi da nije naše vječite inspiracije za sve što radimo i zbog čega se trudimo, naših učenika", kazala je Stanišev.

Dobitnici Svetosavske nagrade u oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja za školsku 2022/2023. godinu:

•           Predrag Tošić, master gastronomije, Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola Banja Luka;

•           Sonja Ostojić, master slikarstva, Tehnološka škola Banja Luka;

•           Mira Stanišev, profesor srpskog jezika i književnosti, Medicinska škola Doboj;

•           Kamenko Duronjić, specijalista informatičkih nauka, Tehnička škola Doboj;

•           Vinka Marjanović,  profesor fizike-hemije, SŠC „Petar Kočić" Zvornik;

•           Danilo Kovač, profesor istorije i latinskog jezika, Gimnazija Banja Luka;

•           Ilija Golić, bravar-specijalista i instalater-specijalista, CSŠ „Ivo Andrić" Prnjavor;

•           Jasminka Mrđen, profesor geografije, Gimnazija Banja Luka;

•           Tatjana Milijević, profesor jugoslovenske književnosti i srpskohrvatskog jezika, CSŠ „Ivo Andrić" Prnjavor;

•           Predrag Vujić, diplomirani teolog, SŠC „Lazar Đukić" Ribnik;

•           Slavica Knežević, profesor matematike i informatike, Elektrotehnička škola Prijedor;

•           Tanja Ančić Milijašević, magistar književnih nauka, Gimnazija Prnjavor;

•           Rade Ivanović, profesor matematike - teorijsko usmjerenje, SŠC „Milorad Vlačić", Vlasenica;

•           Vojko Livazović, profesor srpskohrvatskog-hrvatskosrpskog jezika i književnosti, Srednja škola „Nikola Tesla" Teslić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije